ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Ανοίγει κι άλλο τα φτερά του στις διεθνείς αγορές ο κρόκος Κοζάνης -Ο Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών πέτυχε συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, καθώς κατάφερε να περάσει με επιτυχία την εποπτεία του πολυεθνικού κολοσσού McCormick.

Ο Συνεταιρισμός είχε αρχικά συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία McCormick, όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης  κ. Βασίλης Μητσόπουλος, στην οποία παρέδιδε χύμα προϊόν.

Από πέρυσι όμως, ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω συνεργασία, η οποία προϋπέθετε την βελτίωση των υποδομών. Οι εργασίες και ο εξοπλισμός του συσκευαστηρίου έγιναν με δαπάνη ύψους 432.000 € από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω του ΕΑΠ, γεγονός που επέτρεψε την σύναψη συμβολαίου με την εταιρεία διάρκειας 5 ετών.

Πλέον ο Συνεταιρισμός θα συσκευάζει το προϊόν και θα το διαθέτει τυποποιημένο, αξιοποιώντας περαιτέρω το συσκευαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η πολυεθνική εταιρεία McCormick προωθεί τον κρόκο Κοζάνης σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, η συνεργασία αυτή με την πολυεθνική εταιρεία, αυτομάτως δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, το προϊόν αποκτά υπεραξία στον τόπο του και εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών, καθώς η τιμή διάθεσης του κρόκου θα είναι καλή και σταθερή, χωρίς καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών.

Αν και τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές δυσκολίες τόσο με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού όσο και με την μικρή ποσότητα παραγωγής πέρυσι (2022), η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη φέτος, καθώς ο κρόκος πάει πολύ καλά στις πωλήσεις στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό. Όλα δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι καλή, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πορεία των καιρικών συνθηκών μέχρι τον επόμενο μήνα που ξεκινά η συγκομιδή του.

Σε ερώτησή μας για αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα των εξαγωγών στην Κίνα, ο κ. Μητσόπουλος δήλωσε ότι είναι πλέον διαδικαστικό το θέμα, με τον Συνεταιρισμό να αναμένει να εισαχθεί στο μητρώο των εξαγωγέων, για να ανοίξει και αυτή η αγορά. Σαφώς το πότε θα επιλυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα δεν είναι ξεκάθαρο, από τη στιγμή που αυτά αφορούν την Κίνα και την λειτουργία των φορέων της.

Τέλος, σχολιάζοντας την επίτευξη της περαιτέρω συνεργασίας με την McCormick, ο κ. Μητσόπουλος τόνισε ότι πέρα από τα γενικότερα οφέλη που αποδίδει, είναι και μια απόδειξη για το πόσο σημαντικό είναι το συνεταιρίζεσθαι.

e-ptolemeos.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα