Κοζάνη Τοπικά Νέα

Από τον Πελεκάνο Κοζάνης στην Κομοτηνή: Νέος αγρότης με ένα πουγγί λεβάντας

Από το 2017 νέος αγρότης ο Θανάσης Ρομπόλας. Δούλευε στο χώρο της εστίασης μέχρι που αποφάσισε να κάνει κάτι δικό του. Να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Λεβάντας, μια παραγωγή πολύ ελπιδοφόρα, όπως λέει.

Από τον Πελεκάνο της Κοζάνης ο νεαρός αγρότης επισκέπτεται την περιοχή μας συμμετέχοντας σε εκθέσεις. Βρίσκεται ήδη στην 3η χρονιά καλλιέργειας Λεβάντας. Όπως σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, έτσι και με αυτή την παραγωγή, υπάρχει, όπως λέει, ένα «παιχνίδι» των εμπόρων. « Πέρσι ανέβηκε πάρα πολύ η τιμή, έβαλε πάρα πολύς κόσμος αρωματικά φυτά και  φέτος έριξαν την τιμή κάτω από τη μέση. Πέρσι πουλούσαν 110 και φέτος μόνο 50-60. Θεωρητικά πάλι γιατί δεν ήρθαν ακόμη να την πάρουν , οπότε είμαστε «ζορισμένοι» πάρα πολύ.»

Σύμφωνα με τον κο Πελεκάνο, αν «κυνηγάς» την καλλιέργεια της Λεβάντας, τότε σίγουρα θα διαπιστώσεις πως είναι μια ενασχόληση που σου αφήνει κέρδος. «Την τυποποιούμε μόνοι μας, συμμετέχουμε σε εκθέσεις, βγάζουμε αιθέριο έλαιο Λεβάντας, ανθόνερο Λεβάντας, πουγγί Λεβάντας και κηραλοιφές σε συνεργασία με έναν φίλο μελισσοκόμο.»

Καλλιεργεί σαράντα στρέμματα και φέτος σκέφτεται να καλλιεργήσει άλλα δέκα. « Όπως σε όλους τους τομείς έτσι και σ’ αυτόν αυτοί που έχουν ποσότητα θα επιβιώσουν» λέει και εξηγεί «Αυτοί που έχουν λίγα δεν θα τα καταφέρουν επειδή ανέβηκε το κόστος και τα λειτουργικά έξοδα. Θα τα παρατήσουν στο τέλος ή τα παρατάς ή βάζεις πολλά για να έχεις και κάποιο κέρδος.»

Επέλεξε αυτή την παραγωγή γιατί η δουλειά είναι 4-5 μήνες το χρόνο και δίνει ένα μεροκάματο για να επιβιώσει, όμως, ένας παραγωγός, πρέπει να έχει τρεις καλλιέργειες τουλάχιστον λέει γιατί «μπορεί να μην πάει καλά η  μια και  να πάει η άλλη».

Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, όπως και οι χαλαζοπτώσεις. «Πλούσιος δε γίνεσαι, έχει πολύ τυραννία, αλλά δεν σ’ αφήνει να πεινάσεις» δηλώνει, χαμογελά και προσθέτει « Ό,τι μπορούν να το κάνουν μόνοι τους για να κερδίσουν μεροκάματα. Πάντα από την ποσότητα βγαίνει με τα λίγα δεν θα επιβιώσει κάποιος, πρέπει να σκύψει το κεφάλι και ό,τι βάλει να βάλει πολύ.»
Φώτο: Θανάσης Ρομπόλας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

 

ΕΡΤ Κοζάνης

Μαρία Νικολάου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα