Κοζάνη Τοπικά Νέα

Δ. Μακεδονία: 31,4 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την απολιγνιτοποίηση

Το πρώτο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση πράσινων έργων στις λιγνιτικές πόλεις: Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, συνολικού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο κατά τη χθεσινή (27/5/2020) του συνεδρίαση.

Η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης θα γίνει εντός του Ιουνίου και θα περιέχει και τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα, που προέκυψε μετά από συνεργασία του Πράσινου Ταμείου με την Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διαρθρώνεται σε επτά επιμέρους προγράμματα με ιδιαίτερα μέτρα και άξονες, όπου εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει: την Κυκλική Διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, την ανάπτυξη ενεργειακών έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚοιν) μέσω και της χρήσης εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω της ανάπτυξης μιας τοπικής πράσινης επιχειρηματικότητας, όπου έχουν προϋπολογιστεί 1,4 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους δήμους, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας και 1,65 εκατ. ευρώ για το δήμο Κοζάνης, τη χορήγηση ενισχύσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Δυτική Μακεδονία που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, την ανάπτυξη εξειδικευμένης Ζώνης Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία για Καθαρή Ενέργεια και Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και επιχειρήσεις, δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, όπου έχουν προϋπολογιστεί 1,35 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας και Φλώρινας και 1,6 εκατ. ευρώ για τον δήμο Κοζάνης.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση είναι πολύ σημαντικό και δείχνει την βούλησή μας να προχωρήσουμε με έργα και όχι με λόγια», ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση εντός του καλοκαιριού.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα