ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Δήμος Κοζάνης: Όταν οι ανακρίβειες γίνονται εργαλείο στο κυνήγι της ατομικής προβολής

Την ώρα που οι κυβερνητικές αποφάσεις και η συγκυρία του κορωνοϊού για την περιοχή διαμορφώνουν τη χειρότερη για τον τόπο εξέλιξη, ορισμένοι επιλέγουν ενισχύοντας τις προσωπικές τους βλέψεις, να δηλώσουν μέσα από ανακρίβειες και ψεύδη, παρόντες στο κυνήγι της ατομικής προβολής .

Ως εργαλεία σε αυτό το δρόμο επιλέχθηκαν αφενός η λήθη σχετικά με παρόμοιες αποφάσεις για εκμισθώσεις δημοτικών εκτάσεων ,που πάρθηκαν την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο στο Δήμο της Κοζάνης αλλά και η «κατά το δοκούν» παρουσίαση όσων συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Α) Με τις αποφάσεις της 14/08/20 η Επιτροπή Ποιότητας του Δ. Κοζάνης εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αποδοχή των αιτήσεων των εταιριών ECOSOLAR MIKE & KIEFER AE για εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, καθορίζοντας έτσι τη χρήση γης σε αυτά.
Ακολούθησε στις 24/08/2020 η 19η /2020 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , που είναι το αρμόδιο όργανο από τον κώδικα, για λήψη απόφασης σχετικά με την εκμίσθωση ή όχι δημοτικών εκτάσεων και κατά πλειοψηφία το όργανο ενέκρινε την εκμίσθωση με πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Στο βωμό των εντυπώσεων κάποιοι τις χαρακτήρισαν παράτυπες, άλλοι παράνομες και πάει λέγοντας.
Ξεκαθαρίζεται ότι η απόφαση για εκμίσθωση με δημοπρασία που έλαβε το συμβούλιο δεν κρίθηκε ως τέτοια (παράνομη – παράτυπη κλπ ) αφού δεν ελέγχεται διακριτά στο στάδιο αυτό, παρά εκτελείται αφού αποσταλεί στην Οικονομική Επιτροπή που καταρτίζει σύμφωνα με τον κώδικα, τους όρους του διαγωνισμού – δημοπρασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σε διακριτά άρθρα 1) το ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς και 2) η χρονική διάρκεια εκμίσθωσης.
Η απόφαση του συμβουλίου μπορούσε άμεσα να αποσταλεί στην Οικονομική Επιτροπή όπου και θα τύγχανε δύο επιλογών:
– την μη λήψη απόφασης για μακροχρόνια μίσθωση καθώς απαιτείται γι αυτό απόλυτη πλειοψηφία των μελών των συμβουλίου και την επιστροφή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη νέας απόφασης
-την λήψη απόφασης αποκλειστικά με τις διατάξεις για βραχυχρόνια εκμίσθωση , που στην περίπτωση ΑΠΕ είναι μη ρεαλιστική για τους αιτούντες
Για το λόγο αυτό στην συνεδρίαση της Παρασκευής 11/9/20 ανακαλούνται και λαμβάνεται νέα απόφαση όχι μόνο για το Μαυροδένδρι αλλά και για τα Κοίλα και τα Σιδερά , για τα οποία υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του κοινοτικού συμβουλίου και του προέδρου της κοινότητας ,αντίστοιχα.
Β) Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες αναδεικνύουν δυστυχώς την ανάγκη ορισμένων για παραπληροφόρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου κ. Χ. Κουζιάκη .
– ενώ οι αποφάσεις αφορούν σε εκμισθώσεις με δημοπρασία, επίμονα συνεχίζει να αναφέρεται σε παραχωρήσεις ! Σκοπιμότητα; Λαϊκισμός; για όποιον λόγο κι αν επιλέξει κανείς , οι αναφορές του παραμένουν ανακριβείς. Άγνοια μήπως ; Ακόμη κι έτσι , οι αναφορές του παραμένουν αδικαιολόγητες καθώς με τον ίδιο τρόπο πάρθηκαν και αντίστοιχες αποφάσεις πριν 1 χρόνο, όταν διοίκηση του δήμου ήταν η δική του παράταξη.
– δεν υπάρχουν «παραχωρούμενα» τεμάχια. Ας το καταλάβουν όλοι επιτέλους !! Υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα για εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων .Ειδικότερα για το Μαυροδένδρι αφορούν σε 5 τμήματα του 798 χερσολίβαδου , για τα οποία και μόνο , έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στο Δήμο και για τα οποία και μόνο αποφάσισε η επιτροπή ποιότητας και για τα οποία καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο. Όσοι επιτρέπουν στον εαυτό τους να ασχολούνται με πιθανά σενάρια μελλοντικών αιτήσεων, ας έχουν υπομονή για να εκφραστούν, όταν αυτά θα υποβληθούν επίσημα στα θεσμικά όργανα του δήμου.
-τα ανταποδοτικά κατατέθηκαν επίσημα από τον εκπρόσωπο της εταιρίας στη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι καταγεγραμμένα , γνωστά και δεσμεύουν αυτούς που τα ανακοίνωσαν καθώς αποτελούν στοιχείο που λήφθηκε υπόψη από τους συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της εκμίσθωσης. Το γεγονός φυσικά ότι είναι πολύ καλύτερα από όσα κατά το παρελθόν διεκδικήθηκαν και κερδήθηκαν για το Δήμο, μπορεί να ενοχλεί αλλά δεν θα απολογηθούμε εμείς γι αυτό.
– αποκορύφωμα στις αναλήθειές του όμως, είναι η επιμονή του ( σχεδόν εμμονική) πως το συμβούλιο καλείται σε λήψη απόφασης για «παραχώρηση» καθώς και η διαπίστωσή του ότι οι προς εκμίσθωση εκτάσεις αφορούν στις ίδιες εκτάσεις αλλά «για 25 χρόνια ώστε να απαιτείται σχετική πλειοψηφία».
Ας μας επιτρέψει μια φιλική συμβουλή : «Σπεύδε βραδέως»!!
« Με απόφαση του Δημ . Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του , επιτρέπεται, κατόπιν δημοπρασίας , κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθ 610 του ΑΚ , η μακροχρόνια μίσθωση:
δ) ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων , για διάρκεια μέχρι 50΄ετη, με σκοπό την ίδρυση ή επέκταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων , καθώς και επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (Ν 4555/2018, αρθ 196 ).
Είμαστε σίγουροι ότι διαθέτει την ικανότητα να αντιληφθεί ότι η απόλυτη πλειοψηφία αφορά και στα 25 χρόνια για τα οποία θα εξηγήσουμε το σκεπτικό με το οποίο τα προτείνουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εκείνο βέβαια που πρέπει να προβληματίσει ,και φυσικά όχι εμάς, είναι η αιτία των ανακριβειών του.
Εμείς πάντως την αντιλαμβανόμαστε πλήρως και μάλλον δεν είμαστε οι μόνοι.
Τέλος σε ότι αφορά στις εισηγήσεις και το υλικό των εισηγήσεων , οφείλουμε αρχικά να αναφερθούμε στις προσπάθειες που έγιναν με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος που διατέθηκε στις παρατάξεις , στο κεντρικό δημαρχείο, προκειμένου οι σύμβουλοι να έχουν πρόσβαση στο υλικό που αφορά στα θέματα των συνεδριάσεων και το οποίο, για όσους θέλουν να είναι ειλικρινείς και αντικειμενικοί, δύσκολα αποστέλλεται ηλεκτρονικά.
Το λυπηρό είναι ότι το χρησιμοποιούν ελάχιστοι και το απογοητευτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία το αγνοεί, παρά την επίσημη ενημέρωση προς όλους. Το σίγουρο είναι ότι όλοι για τον εαυτό τους διεκδικούν το δικαίωμα στην καταγγελία σχετικά με την ενημέρωση που αναμφίβολα πρέπει να λαμβάνουν , αγνοώντας όμως τη στοιχειώδη τους υποχρέωση να αναζητούν την ενημέρωση εκεί που αυτή τους περιμένει.
Υ.Γ.
-Θα είχε ενδιαφέρον η αντίδραση του κ. Κουζιάκη εάν ανέτρεχε στις εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 04/08/2019 για την εκμίσθωση των δημοτικών εκτάσεων στα Σιδερά, προκειμένου να διαπιστώσει στον φάκελο των θεμάτων την ύπαρξη ή όχι της έγγραφης εισήγησης και των τοπογραφικών διαγραμμάτων της τότε δημοτικής αρχής
-Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, την Τετάρτη 02/09/2020 για τον Ισολογισμό έτους 2019, οι απαιτήσεις της επιχείρησης ανέρχονται πλέον στα 31.803.081,48 ευρώ (3.855.000 ευρώ οι επισφάλειες), ο δε κύκλος εργασιών της εταιρίας ήταν 17.000.000 ευρώ. Τόσες μέρες μετά, η αντίδραση του κ. Κουζιάκη ακόμη αναμένεται…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα