ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις»: Άμεση ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των Νοσοκομείων της ΠΕ Κοζάνης λόγω κορονοϊού

Κύριοι/ες,
Δυστυχώς δεν αποτελεί μυστικό πλέον για κανέναν ότι η κατάσταση των δύο Νοσοκομείων της ΠΕ Κοζάνης όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι οριακή και μπορεί σύντομα να καταστεί μη διαχειρίσιμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Η πολύωρη αναμονή για απλές εξετάσεις, ο συγχρωτισμός στους χώρους προσέλευσης των ασθενών, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, η έλλειψη οδηγιών και οι μετακινήσεις νοσηλευόμενων εσωτερικά μεταξύ κλινικών είναι φαινόμενα που κάθε άλλο παρά σεβασμό δείχνουν σε ευάλωτα άτομα που νοσούν και πέρα από την ιατρική φροντίδα έχουν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη και έμπρακτη βοήθεια.
Ειδικότερα η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης έχει ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού με τις καταγγελίες των συμπολιτών μας ασθενών και συγγενών τους αλλά και γιατρών και νοσηλευτών να είναι καθημερινό φαινόμενο. Με διαφαινόμενο τον κίνδυνο η υπαγωγή της ΠΕ Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 να συνεχιστεί για ακόμη μία εβδομάδα τουλάχιστον και με δεδομένο το ότι τα κρούσματα δεν θα εκμηδενιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις με μόνο γνώμονα την καλύτερη φροντίδα των ασθενών συμπολιτών μας μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και αχρείαστους ανταγωνισμούς.
Με δεδομένο το γεγονός ότι τόσο το Μαματσειο όσο και το Μποδοσάκειο αποτελούν νοσοκομεία αναφοράς για περιστατικά covid-19 η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» προτείνει την μετατροπή του ενός από τα δύο σε χώρο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό. Το νοσοκομείο αυτό θα δέχεται και θα νοσηλεύει το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού που απαιτούν νοσηλεία στη Δυτική Μακεδονία με ταυτόχρονη διακομιδή όλων των υπόλοιπων περιστατικών που δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί στα αλλά νοσοκομεία της Περιφέρειας μας.
Για να συμβεί αυτό απαιτείται άμεσα:
• Η δέσμευση ενός αποκλειστικού και προστατευόμενου χώρου για την ανάπτυξη 80 τουλάχιστον κλινών νοσηλείας σε πρώτη φάση με δυνατότητα επέκτασης εάν κριθεί απαραίτητο.
• Η λειτουργία ΜΕΘ με τουλάχιστον 8 κλίνες και το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό.
• Η λειτουργία, σε όσα νοσοκομεία δεν υπάρχει ήδη, διαγνωστικής μονάδας σε χώρο κατάλληλα εξοπλισμένο εκτός των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων για πρώτο έλεγχο πολιτών με συμπτώματα covid-19.
• Η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τα άλλα Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας για την υποστήριξη της νέας μονάδας αλλά και προς τα υπόλοιπα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της καθημερινής λειτουργίας.
• Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και η συνεργασία ασθενοφόρων ιδιωτικών κλινικών.
• Η ενεργοποίηση της λίστας επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για άμεση πρόσληψη όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
• Η ενεργοποίηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού εξειδικευμένου κατά περίπτωση σε περιστατικά που θα απαιτηθούν.
• Η ενεργοποίηση εθελοντικά ιδιωτών γιατρών, εάν απαιτηθεί, για την κάλυψη κενών σε εφημερίες και κλινικές σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο.
• Η δημιουργία ενός γραφείου οργάνωσης και διοίκησης της περιφερειακής αυτής λειτουργίας με στελέχη της 3ης ΥΠΕ στην Κοζάνη.
Η πρόταση μας αυτή έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, από τρεις έως έξι μήνες, προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιφέρεια μας και βοηθά στον καλύτερο συντονισμό αναφορικά με τη διαχείριση του προβλήματος. Η υλοποίησή της προϋποθέτει την αποδοχή και την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (3η ΥΠΕ, Νοσοκομεία Δυτ. Μακεδονίας, Κέντρα Υγείας, Ιατρικούς Συλλόγους, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ κ.α.), έτσι ώστε να προσδιοριστούν άμεσα οι ανάγκες για πιθανές μετακινήσεις και η διατύπωση ενός συνόλου σαφών οδηγιών που θα διευκολύνουν τον συντονισμό αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.
Το ποιο από τα δύο Νοσοκομεία θα μετατραπεί σε νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό και ποιο θα επωμιστεί το βάρος της πλειονότητας των περιστατικών γενικής ιατρικής είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τους γνωρίζοντες την καθημερινή λειτουργία και τις δυνατότητες των δύο Νοσοκομείων. Εννοείται ότι τοπικιστικές λογικές και οι κάθε είδους λαϊκισμοί δεν μπορούν να εμφιλοχωρήσουν σε μία τέτοια κουβέντα που αφορά την υγεία και την ζωή συνανθρώπων μας.
Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» στο μέτρο που της αναλογεί προτίθεται να παρέμβει άμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να βελτιωθεί η πολύ άσχημη αυτή κατάσταση που βιώνουν ασθενείς συμπολίτες μας και αποτελεί ντροπή για όλο το πολιτικό προσωπικό του τόπου και γι΄ αυτό είναι ανοιχτή στον διάλογο και στην συζήτηση και άλλων προτάσεων περισσότερο εξειδικευμένων από εμάς φορέων για την αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε.
Με εκτίμηση
Για τη Δημοτική Κίνηση
«Κοζάνη Τόπος Να Ζεις»

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα