Κοζάνη Τοπικά Νέα

Δυτική Μακεδονία: Εορτασμός του Δεκαπεντάγουστου

Τον Δεκαπενταύγουστο εορτάζουν πολλοί ναοί και ξωκλήσια στη Δυτική Μακεδονία, και βέβαια ο εορτασμός είναι λαμπρός στην Παναγία Σουμελά, καθώς και στο Μικρόκαστρο του Δήμου Βοΐου.

Συγκεκριμένα στην Παναγία Σουμελά:

Την παραμονή της γιορτής, την Παρασκευή 14 Αυγούστου, θα γίνει το πρωί η Θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός.

Ανήμερα της γιορτής, Σάββατο 15 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον μικρό ναό και θα ακολουθήσει ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του κλήρου, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, ποντιακών σωματείων, και άλλων. Στη συνέχεια, θα γίνει η επίσημη έξοδος της εικόνας και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση εκπροσώπων της πολιτείας και ποντιακών σωματείων στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο. Το απόγευμα θα ψαλεί ο μεθεόρτιος πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει προσκύνηση της εικόνας. Τέλος, την Κυριακή θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο των κτητόρων, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών.

Στο Μικρόκαστρο  στη Σιάτιστα, επισημαίνεται ότι ο Δήμος δε θα διοργανώσει την εμποροπανήγυρη στον χώρο μπροστά στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο, και ότι από την κείμενη νομοθεσία δεν απαγορεύεται η μετάβαση των προσκυνητών καβαλάρηδων στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου ούτε η κυκλοφορία τους στην πόλη της Σιάτιστας.

Ακόμη, τον Δεκαπεντάγουστο εορτάζουν:

To ξωκλήσι της Παναγίας στην Κοζάνη.

ΒΕΛΒΕΝΤΟ: Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στον Εσπερινό (14-8-2020) και στη Θεία Λειτουργία (15-8-2020) θα χοροστατήσει και θα προεξάρχει αντίστοιχα στις Ακολουθίες ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος.

ΡΟΔΙΤΗΣ: Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αφ’ εσπέρας θα τελεστεί ο Εσπερινός και το πρωί της 15ης Αυγούστου η Θεία Λειτουργία.

ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΤΣΑΝΟ: Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αφ’ εσπέρας θα τελεστεί ο Εσπερινός και το πρωί της 15ης Αυγούστου η Θεία Λειτουργία.

ΚΑΤΑΦΥΓΙ: Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αφ’ εσπέρας θα τελεστεί ο Εσπερινός και το πρωί της 15ης Αυγούστου η Θεία Λειτουργία.

ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ: Οι εορταστικές Ακολουθίες του Δεκαπενταύγουστου τελούνται στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας (Γενεσίου της Θεοτόκου). Αφ’ εσπέρας θα τελεστεί ο Εσπερινός και το πρωί της 15ης Αυγούστου η Θεία Λειτουργία.

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΣΚΟΥΛΙΑΡΗ): Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

ert.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα