ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Εορδαία: Η μεγαλύτερη Διεθνώς ποντιακή Λύρα κατασκευάζεται στην Πεντάβρυσο

H μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο, ξύλινη ποντιακή Λύρα, ύψους 6.65 μέτρων, υποστηρίζει ο δημιουργός της,  κατασκευάζεται στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, πιστό αντίγραφο της Λύρας που έφερε ο Χαράλαμπος Πασσαλίδης από το Παρπούτ του Πόντου στη νέα του πατρίδα και διασώζεται μέχρι σήμερα.
Το έργο ξεκίνησε πριν από είκοσι ημέρες και εκτιμάται ότι  θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος  έτους, με πολλές δυσκολίες στην επεξεργασία των δαπανηρών υλικών, πλακάτ θαλάσσης και ξύλο μασίφ «στο λαιμό» του οργάνου, με τον κατασκευαστή Νίκο Κοσμίδη να εργάζεται, επί ώρες, αφιλοκερδώς, γιατί το κάνει από μεράκι, δηλώνοντας πως «ούτε με δέκα χιλιάδες Ευρώ δεν θα το ξαναέφτιαχνα».
Πολλές φορές συγκινείται για «αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν τόσο καιρό εκεί και ήλθαν εδώ φέροντας μαζί τους διάφορα όργανα κι εμείς που προσπαθούμε να τα αντιγράψουμε, για να υπάρχει ένα μνημείο στο χωριό, που θα το βλέπουν οι Νέοι, και θα θυμούνται».
Ο Γιάννης Πασσαλίδης, Πρόεδρος της Πενταβρύσου, νοιώθει περήφανος για το έργο αυτό, χρέος απέναντι στους προγόνους του, τα αποκαλυπτήρια του οποίου, στην πλατεία του χωριού, θα γίνουν τον Μάιο του 2020, ενώ, καθημερινά φθάνουν στο χωριό επισκέπτες από τις γύρω περιοχές για να το δουν.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα