ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Γνωρίζοντας τους “θησαυρούς” της Βιβλιοθήκης Κοζάνης: Σουίδας, Λεξικόν

Το λεξικόν “Σουίδας”, η έκδοση του οποίου έγινε στο Μιλάνο και φέρει την ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 1499, είναι ένας ακόμα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Υπήρξε ένα από τα πλέον προσφιλή λεξικά των Βυζαντινών, με γραμματικό, λεξικολογικό, ιστορικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο και θα πρέπει να συντάχθηκε τον 10ο μ.χ. αιώνα.

Την φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε αναλάβει ο Αθηναίος δάσκαλος Δημήτριος Χαλκοκονδύλης, και την εκτύπωση του οι Giovanni Bissoli και Benedetto Mangio.
Το έντυπο φέρει κτητορικό σημείωμα, “Κτήμα του Προδρόμου της Σκήτεως Βεροίας”.

Ακολούθησαν μεταγενέστερες εκδόσεις του το 1514 στη Βενετία, και από το 1619 μέχρι το 1705 στην Κολωνία, το Παρίσι και το Κέμπριτζ.

Το θέμα του βίντεο αντλήθηκε από το βιβλίο “Θησαυροί της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης”, έκδοσης 2018, και δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες της σελίδας μας να ενημερωθούν για τον πλούτο που υπάρχει στην Βιβλιοθήκη μας.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα