«Η Δυτική Μακεδονία, δεν έγινε σοφότερη από την παρουσίαση του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση, το οποίο κατατέθηκε χθες, ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν οι έντονες επιφυλάξεις των κατοίκων, μιας και σε μια σειρά από εργασιακά, τεχνικά και οικονομικά ζητήματα δεν δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις, ενώ, παράλληλα, απουσιάζει πλήρως η μέριμνα για μεγάλες περιοχές της ΠΕ.
Συγκεκριμένα, προβληματίζουν έντονα οι υπολογισμοί για τις θέσεις εργασίας, καθώς δεν καλύπτονται στο ελάχιστο οι τωρινοί εργαζόμενοι, άμεσοι και έμμεσοι, σε μια περιοχή με ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας. Για παράδειγμα, οι φορείς και τα επιμελητήρια προσδιορίζουν τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η ΔΕΗ στην περιοχή από 24.000-40.000, την ώρα που το σχέδιο, με την πιο αισιόδοξη θεώρηση, ανεβάζει τον αριθμό των θέσεων περίπου στις 10.000, οι οποίες μάλιστα δεν είναι σταθερές και μακρόπνοες.
Επίσης, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται για την χρηματοδότηση των δράσεων, μιας και το τοπίο παραμένει θολό: έλλειψη σαφούς πλάνου για τις εθνικές δράσεις, αιτήματα για αυξημένη συμμετοχή του κράτους σε επενδυτικά σχέδια τα οποία περιμένουν εγκρίσεις, σχέδια για ζώνες κινήτρων χωρίς αποδοχή από την ΕΕ, ενώ, παράλληλα, οι προσδοκίες για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα είναι, αναιτιολόγητα, πολύ μεγάλες και αμφίβολες, δεδομένων και των υφιστάμενων υποδομών.
Τέλος, το κενό των δράσεων για περιοχές όπως λ.χ. η λίμνη Πολυφύτου, οι Δήμοι Σερβίων, Βελβεντού, Βοΐου, αλλά και η αφωνία για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών φανερώνει την έλλειψη ευρύτερης παρέμβασης στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής.
Απαιτείται πλήρης τροποποίηση του Master Plan, σε 5 τουλάχιστον άξονες: χρονική μετατόπιση του κλεισίματος των μονάδων, ουσιαστική εξειδίκευση των μέτρων για την πλήρη προάσπιση των θέσεων εργασίας, χρηματοδοτική δέσμευση για τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, γεωγραφική εξάπλωση των παρεμβάσεων, πρόνοια για την αποκατάσταση των εδαφών και την ουσιαστική αξιοποίησή τους.
Μόνο με τη καθολική κάλυψη των παραπάνω τομέων, που ως τώρα δεν έχουμε δει, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της δίκαιης μετάβασης και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω την επόμενη ημέρα.
Τα σημάδια είναι ήδη ανησυχητικά: συμβάσεις εργασίας δεν ανανεώνονται, εργαζόμενοι απολύονται, επιχειρήσεις καταρρέουν, η ανεργία αυξάνεται, η οικονομία κλυδωνίζεται. Ο κατήφορος της ΠΕ Κοζάνης που, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ έχει έρθει, πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας το δικαιούται και το απαιτεί».