Κοζάνη Τοπικά Νέα

Παλιό Πέτρινο γεφύρι Σερβίων

Παλιό Πέτρινο γεφύρι Σερβίων !!!

Για πολλούς αιώνες χρησιμοποιούνταν σαν είσοδος και βασικό πέρασμα προς το φ τον βυζαντινό λόφο. Διασχίζει την κοίτη του ορμητικού στο παρελθόν χειμάρρου – ρέματος του Άη Γιώργη του Κρεμαστού. Η κατασκευή του τοποθετείται στα μετά βυζαντινά χρόνια και χαρακτηρίζεται σαν μονότοξο. Η υψηλή αντοχή του έδωσε τη διαχρονική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνταν από τα παλιότερα μικρά πρόχειρα (ξύλινα) και ευάλωτα γεφύρια που υπήρχανε από τον 6ο μ.χ. αιώνα. Συνέδεσε την Καστροπολιτεία των Σερβίων με την μετέπειτα Κάτω πόλη ως κύρια οδός σε όλη την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Στην σύγχρονη εποχή εκτός από μοναδικός δρόμος ήταν η αγαπημένη διαδρομή κι ο ευχάριστος περίπατος για τα πολύ λατρεμένα για όλες τις γενιές Σερβιωτών Κάστρα. Συνδεδεμένο με την γειτονική (Ντούμπα)
αποτέλεσε σημείο συνάντησης ξενοιασιάς και διασκέδασης των νέων. Η αυλαία της καθημερινής του χρήσης θα πέσει το 1970 με την διάνοιξη του διπλανού αμαξιτού δρόμου προς τον βυζαντινό λόφο, αφήνοντας μόνο γλυκιές αναμνήσεις. Το 2015 συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε από τον Δήμο Σερβίων. Θα συντροφεύει τους ανθρώπους και θα ομορφαίνει τον τόπο μας και στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΩΝ

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα