Lifestyle Tips Άνδρας Γυναίκα

Ποιό είναι το σωστό γυαλί ηλίου; Η Χριστίνα Μυρωνίδου από τα Οπτικά Όρασις συμβουλεύει!!

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
Τι πρέπει να προσέχουμε!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν εκτίθεστε στον ήλιο, χωρίς γυαλιά ηλίου, κλείνετε τα μάτια σας αντανακλαστικά και η κόρη των ματιών μικραίνει. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μάτια μας διαθέτουν ένα μηχανισμό αυτοπροστασίας και μικραίνοντας η κόρη, εμποδίζεται η είσοδος της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια. Το αντίθετο συμβαίνει σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού (σκοτάδι) όπου η κόρη διαστέλλεται.
Αν τα γυαλιά ηλίου που φοράμε δεν είναι απορροφητικά στην υπεριώδη ακτινοβολία θέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους, καθώς καθότι σκούροι οι φακοί, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται και επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό στην υπεριώδη ακτινοβολία να εισχωρήσει με καταστρεπτικές δυνητικά οφθαλμικές συνέπειες στις οποίες συγκαταλέγονται:

• Καταρράκτης
• Εγκαύματα κερατοειδούς
• Αμφιβληστροειδοπάθειες
• Εκφύλιση ωχράς κηλίδας
• Καρκίνος βλεφάρων

Είναι δηλαδή πολύ πιο επικίνδυνο να φοράμε μη απορροφητικά γυαλιά ηλίου από το να μη φοράμε καθόλου!
Αφορμή για το κείμενο αυτό , είναι η πληθώρα περιπτώσεων διάθεσης και πώλησης γυαλιών ηλίου από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα, sites, ως προϊόντα προσφοράς σε supermarkerts σε πολύ χαμηλές τιμές, από πλανόδιους, καταστήματα αξεσουάρ και όχι μόνο, τα όποια στο βωμό της μόδας θυσιάζουν την υγεία των ματιών μας. Τα συγκεκριμένα γυαλιά ηλίου δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των ματιών, και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτά τα προϊόντα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα γυαλιά ηλίου. Βέβαια, πολλοί ανυποψίαστοι εξαπατώνται από τα πλαστογραφημένα σήματα ασφαλείας CE, τα οποία παράνομα φέρουν τα εν λόγω μη απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Οι προϋποθέσεις-προδιαγραφές για ένα σωστό και ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι:

• Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να παρέχει διαφάνεια.

• Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.

• Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές(απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

• Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι συμβατά με το ανθρώπινο δέρμα.

Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με τον βαθμό σκουρότητάς τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητά τους, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κ.λπ.).

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

Χριστίνα Μυρωνίδου
Οπτικός – Οπτομέτρης
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος
Μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας
Οπτικά Όρασις | Σαρανταπόρου 6 | Κοζάνη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα