ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Ποιος είπε πως είσαι ματαιόδοξος; Της Λαμπροπούλου Βάιας

Της Λαμπροπούλου Βάιας

Η αναζήτηση του πως εκφράζεται ο καθένας είναι προσωπική υπόθεση. Το πως χαίρεται και πως ικανοποιείται ο άνθρωπος δεν έχει μέτρα και σταθμά ούτε σωστό και λάθος. Το πως αισθάνεται, με ποιόν αισθάνεται όμορφα, με ποιόν αισθάνεται ασφάλεια ή ανασφάλεια το ξέρει καλά ο ίδιος.
Όταν κάποιος είναι δημιουργικός ή άπληστος, εσωστρεφής ή εξωστρεφής ,πονηρός ή αγαθός έτσι νοιώθει και έτσι πράττει. Και αν είναι ματαιόδοξος ή φιλόδοξος πάλι δικό του ζήτημα είναι. Δεν είναι δικό σου ζήτημα η δημιουργικότητα ή οι στόχοι των ανθρώπων γύρω σου.
Ας διαχωρίσουμε την ορολογία, γιατί διαφορετικά λέμε μπακαλίστικα λόγια – σε δουλειά να βρισκόμαστε. Ματαιοδοξία είναι η αναζήτηση της δόξας επί ζητημάτων τα οποία στερούνται πραγματικής σημασίας. Οι πράξεις είναι κενές και με το πέρασμα των χρόνων ο ματαιόδοξος νιώθει ματαιότητα και δυστυχία. Δεν μαθαίνει και δεν προσφέρει κάτι με τις πράξεις του. Φιλόδοξος είναι ο άνθρωπος που θέτει υψηλούς στόχους, αγωνίζεται, παλεύει και μαθαίνει κατά την διάρκεια της επίτευξής τους. Έχει αυτογνωσία, ακούει συμβουλές και έχει αποτέλεσμα. Γίνεται ευτυχής, διαρκώς καλύτερος ο ίδιος και οι πράξεις του και ικανοποιείται από τη ζωή του. Δεν έχει αλαζονεία ,αλλά έχει τη δύναμη να λέει με παρρησία την αλήθεια του. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του προσφέρουν ένα λιθαράκι εξέλιξης στην ανθρωπότητα.
Η αποτελεσματικότητα ενός ατόμου ενέχει προσπάθεια και αγώνα, και πίκρες και χαρές. Όταν οι πράξεις του έχουν αποτέλεσμα και είναι τεκμηριωμένες ,ενέχουν συνέπεια και ταπεινότητα. Σε αντιδιαστολή η κενοδοξία έχει λόγια του αέρος, προσπάθεια του ατόμου να βρίσκεται στην πρώτη θέση χωρίς κανένα επίτευγμα. Ματαιόδοξοι είναι οι άνθρωποι που τα λόγια δεν συνάδουν με τις πράξεις τους, άλλα λένε και άλλα εννοούν. Συνήθως έχουν αμπαλάζ κοινωνικού ανθρώπου ,ήσυχου, αλλά υπάρχει και πίσω κίνητρο όπου πονηρά υποκινούν κακίες, μίση, λόγια και συναλλαγές προς το προσωπικό τους και μόνο συμφέρον.
Ματαιοδοξία και η φιλοδοξία είναι δυο έννοιες εκ διαμέτρου διαφορετικές. Η μία ενέχει κενότητα και η άλλη παιδεία. Πως γίνεται κάποιος να συγχέει τις δυο αυτές έννοιες; Ή είμαστε μωροί ή είμαστε χειριστικοί; Την επόμενη φορά που θα χαρακτηρίσετε πράξεις άλλων ανθρώπων ως ματαιόδοξες, παρατηρείστε πόσο αποτελεσματικοί ήσασταν οι ίδιοι το τελευταίο διάστημα. Εάν έχετε θετική απόκριση στην εσωτερική σας συνομιλία σίγουρα θα σταματήσετε να ασχολείστε με το τι επιλέγει ο διπλανός σας να πράττει για τη ζωή του. Εάν έχετε αρνητική απάντηση ξεκινήστε να θέτετε στόχους δημιουργικούς – σίγουρα θα νοιώσετε όμορφα συναισθήματα.
Στην Γερμανία οι μάνες όταν φτιάχνουν ένα κέικ το θεωρούν κατόρθωμα. Είναι τέτοια η κουλτούρα τους που το απολαμβάνουν. Εμείς γιατί να μην θεωρούμε το κάθε θετικό αποτέλεσμα ως κατόρθωμα; Εμείς γιατί να κρίνουμε τους άλλους και όχι τον εαυτό μας; Εμείς γιατί να μην ευγνωμονούμε τις προσπάθειες και τις δυνατότητές μας;
Την επόμενη φορά που θα σας χαρακτηρίσει κάποιος ματαιόδοξο, να ξέρετε του δώσατε ένα κίνητρο να αλλάξει έστω και λίγο τους στόχους του για τη ζωή.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα