Γενικά

Πρωτοχρονιάτικο «δώρο»: Μπόνους επί τρία για οικογένειες με παιδιά

Το πρωτοχρονιάτικο δώρο που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2020 είναι τριπλό: Νέο επίδομα για κάθε νεογέννητο, αυξημένο αφορολόγητο για μισθωτούς με παιδιά και μειωμένος ΦΠΑ 13% για βρεφικά αγαθά όπως οι πάνες. Όλα αυτά περιλαμβάνουν τα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών.

Ποια τα «δώρα»

Επίδομα για κάθε νεογέννητο παιδί: Το νέο επίδομα, ύψους 2.000 ευρώ, θα καταβάλλεται το 2020 σε όσες οικογένειες φέρουν στον κόσμο παιδιά και δεν σχετίζεται με το γνωστό οικογενειακό επίδομα.

Όπως επεσήμανε η αρμόδια υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου, θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αυτά δεν θα αποκλείουν τη μεγάλη μάζα των πολιτών, καθώς το νέο επίδομα δεν είναι προνοιακού αλλά δημογραφικού χαρακτήρα.

• Για μονογονεϊκή οικογένεια το ύψος του εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ

• Για ζευγάρια, το συνολικό ύψος του εισοδήματος τους θα πρέπει να είναι ως 60.000 ευρώ

• Για κάθε τέκνο, το οποίο ήδη βρίσκεται στην οικογένεια, το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Έτσι, αν ένα ζευγάρι, που έχει ήδη 2 παιδιά, φέρει στον κόσμο ένα ακόμα, για να πάρουν τις 2.000 ευρώ, το εισόδημα τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Τα ζευγάρια χωρίς παιδιά με εισόδημα ως 60.000 ευρώ ανέρχονται σε 1.382.327.

Αυξημένο αφορολόγητο όριο: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνει νέα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄επάγγελμα αγρότες που έχουν προστατευόμενα παιδιά τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με τα σημερινά.

Τα νέα αφορολόγητα όρια από τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

– Άγαμος: 8.636 ευρώ

– με 1 παιδί: αφορολόγητο 9.000 ευρώ

– με 2 παιδιά: αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ

– Τρίτεκνοι: αφορολόγητο όριο 11.000 ευρώ

– με 4 παιδιά: αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ

– με 5 παιδιά: αφορολόγητο όριο 13.000 ευρώ

Για οικογένειες με μικρομεσαία εισοδήματα, η προσαύξηση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με το νέο συντελεστή 9%, οδηγεί σε μικρότερη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Συνεπώς και σε μισθολογικές αυξήσεις.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά και αποδοχές 1.250 ευρώ, θα δει αύξηση 11,6 ευρώ. Ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, με 3 παιδιά και αποδοχές 1.357 ευρώ, θα δει αύξηση 12,9 ευρώ.

Αδικημένοι πάντως είναι εργαζόμενοι με ένα παιδί, καθώς αν οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.428 ευρώ, τότε δεν θα δουν μείωση των κρατήσεων και άρα αύξηση μισθού.

ΦΠΑ: Από την Πρωτοχρονιά, μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε όλες τις συσκευασμένες βρεφικές τροφές, στις βρεφικές πάνες και στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, με τον νέο προϋπολογισμό του 2020 και τα μέτρα που ξεκινούν να ισχύουν σε λίγες ημέρες, από 1ης Ιανουαρίου 2020.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα