Κοζάνη

«Στις παιδικές χαρές κάποιες μάνες γίνονται κριτές», της Βάιας Λαμπροπούλου

Ο ρόλος της μητέρας είναι σπουδαίος και για το παιδί και για την κοινωνία. Μεταβιβάζει ιδέες και παράγει πολιτισμό, δημιουργεί τις βάσεις για την κοινωνία και έχει ευθύνη τεράστια για την ποιότητα των σχέσεων.
Κάποιες μητέρες έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά, να τα φροντίζουν και να τα ελέγχουν και κάποιες λόγω φόρτου εργασίας δεν τα καταφέρνουν. Κάποια παιδιά πηγαίνουν με τη γιαγιά ή με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους ή και μόνα τους στις μικρότερες πόλεις.
Το παιδί κοινωνικοποιείται μέσω της τριβής με τα άλλα παιδιά. Δεν χρειάζεται δικηγόρο. Κάθε φορά που αναλαμβάνετε μια διαφωνία του παιδιού σας ή του λύνετε ένα πρόβλημα για τη σειρά που θα κάνει κούνια ή τσουλήθρα του στερείτε τη δυνατότητα να ασκήσει το νου του και να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Αυτό που θα συμβεί είναι να μην έχει την αίσθηση των κανόνων και να περιμένει από κάποιον άλλο να του λύνει τα προβλήματα. Δημιουργείτε ένα ανεύθυνο πολίτη.
Κάθε φορά που το παιδί μιλάει ή φέρεται άσχημα σε ένα άλλο παιδί οφείλετε να του επισημαίνετε για τις κακές συμπεριφορές του. Το δικό σας παιδί. Πάντα με διακριτικότητα και όχι μπροστά σε τρίτους. Όταν μεγαλώσει και θα υποστεί το κακό ή θα κάνει το ίδιο κακό δεν θα αντιληφθεί τις ευθύνες που του αναλογούν και δεν θα βρει τον τρόπο να το αποφύγει. Θα θεωρεί πως φταίνε πάντα οι άλλοι ή η κοινωνία που το αδικεί. Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε μια δίκαιη ή έστω δικαιότερη κοινωνία όταν είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.
Μην κατηγορείτε παιδιά άλλων .Ούτε να σχολιάζετε τι φοράνε, πως το φοράνε, τι τρώνε και γιατί. Τα παιδιά ακούν ακόμη και αν κάνουν πως δεν ακούν και τα δικά σας και των άλλων. Τα ακούσματα γίνονται συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις. Θα δομήσετε μία κοινωνία κριτικής χωρίς ουσία. Παράγετε έναν καταναλωτικό τρόπο ζωής.
Δεν σχολιάζουμε τις μάνες και τους πατεράδες των άλλων παιδιών. Πρώτον δεν σας αφορά και δεύτερον η αξία της οικογένειας χτίζεται απ’ όλους μας. Ό,τι είναι να μάθει το παιδί ας το μάθει από τους ίδιους τους γονείς του και ό,τι είναι το δικό μας παιδί να μάθει για την οικογένεια του γείτονα ας είναι να μάθει το σεβασμό στον συνάνθρωπο .
Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευτυχισμένα παιδιά και ευτυχισμένοι – σκεπτόμενοι ενήλικες τότε μόνο με το παράδειγμά σας μπορείτε να το πετύχετε.

Της Λαμπροπούλου Βάιας

1 σχόλιο

Γιώτα Παγκάκου 23 Μαΐου 2020 at 13:57

Κ.Λαμπροπούλου εξαιρετικό άρθρο!Συμφωνω μ όλα οσα αναφέρατε! Και εύχομαι κάποτε να μπορέσουμε όλοι να σκεφτόμαστε ανάλογα.
Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ δεν ειναι » διαγωνισμος»για το ποια μαμα εχει το πιο έξυπνο παιδί,τα ποιο όμορφα ρούχα.το ποιο τακτοποιημένο σπίτι…..
Μητρότητα ειναι το δικό σου ταξίδι με το παιδί ΣΟΥ!
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα