ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Στο «δρόμο του μεταξιού» ο κρόκος Κοζάνης

Ευοδώνεται η 3ετή προσπάθεια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών του Κρόκου Κοζάνης, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία για την εξαγωγή, του κρόκου, του μοναδικού αυτού προϊόντος της περιοχής, στην Κίνα.

Οι πληροφορίες της ΕΡΤ Κοζάνης θέλουν το προϊόν του Κρόκο να συμπεριλαμβάνεται στη διακρατική συμφωνία, που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, με αφορμή και την επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 10 έως την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ήδη εδώ και τρία χρόνια ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει αντιπρόσωπο στην Κίνα, ο οποίος κάνει τις προσπάθειες έτσι για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην κινεζική κουζίνα, κυρίως στις αγορές delicatessen.

Πέρυσι τον Οκτώβριο μάλιστα ήρθαν στον Κρόκο Κοζάνης αξιωματούχοι του Τελωνίου της Κίνας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία για τη διαδικασία εξαγωγής του συσκευασμένου ελληνικού κρόκου.

Στην Κίνα, εισάγουν εδώ και αρκετά χρόνια κρόκο από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια ο κρόκος Κοζάνης έχει ήδη μπει σε μία ακόμα Ασιατική χώρα, αυτή του Βιετνάμ, ενώ εξάγεται σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στον Κρόκο Κοζάνης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργείται ο κρόκος σε 5.500 στρέμματα και μάλιστα το 30% είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Με το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας αναμένεται κατ’ αρχάς να πολλαπλασιαστούν τα στρέμματα που καλλιεργούνται, αλλά και ο αριθμός των παραγωγών, που σήμερα ανέρχεται σε 1000 οικογένειες. Στον Κρόκο Κοζάνης παράγονται κάθε χρόνο 5-6 τόνοι κρόκου, που σίγουρα θα είναι λίγοι μετά την προοπτική αυτή.

Σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες ο κρόκος βοηθά στον άνθρωπο: στην ενίσχυση της μνήμης, στην καταπολέμηση του άγχους, της άνοιας, της νόσου του Alzheimer και του Parkinson και της κατάθλιψης. Επίσης οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωσή του: μειώνει την χοληστερίνη, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ανακουφίζει τον στομαχόπονο, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διεγείρει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, ενώ έχει και αφροδισιακές ιδιότητες.

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη, ενώ περιέχει επίσης: βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα