Γενικά

1η Μαρτίου : Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Ευδοκίας

Η Αγία Ευδοκία γεννήθηκε στη Λιβανησία της Φοινίκης την εποχή του Τραϊανού (98-117 μ.Χ.), από γονείς καταγόμενους από τη Σαμάρεια

Την 1η Μαρτίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσιομάρτυρος Ευδοκίας.

Η Αγία Ευδοκία γεννήθηκε στη Λιβανησία της Φοινίκης την εποχή του Τραϊανού (98-117 μ.Χ.), από γονείς καταγόμενους από τη Σαμάρεια.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ήταν πόρνη, η οποία πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην αμαρτία και την ακολασία, παρασύροντας με την εκτυφλωτική ομορφιά της πολλούς άνδρες στην αμαρτωλή ζωή και δημιουργώντας παράλληλα μεγάλη περιουσία.

Έπειτα από μια σοβαρή ασθένεια η Ευδοκία εγκατέλειψε τη γενέτειρά της, αλλά ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε σε αυτήν και εγκαταστάθηκε στο άκρο της, θέλοντας να παραμείνει μια άγνωστη.

Εκεί γνώρισε κάποιον μοναχό ονόματι Γερμανό, μετανόησε, έγινε χριστιανή και βαπτίστηκε από τον επίσκοπο Θεόδοτο.

Από τότε άλλαξε όλη η ζωή της, καθώς χάρισε όλη της την περιουσία στην τοπική εκκλησία για φιλανθρωπικές δράσεις και πήγε σε κάποιο μοναστήρι, όπου έζησε βίο ασκητικό έως τη στιγμή όπου οι πρώην εραστές της τη διέβαλαν και την οδήγησαν στον τοπικό ηγεμόνα Αυρηλιανό.

Η Ευδοκία δικάστηκε και αθωώθηκε, όταν κατόρθωσε να αναστήσει το νεκρό παιδί του Αυρηλιανού και να προσελκύσει και τον ίδιον στο χριστιανισμό.

Αργότερα οδηγήθηκε μπροστά σε έναν άλλο ηγεμόνα, τον Διογένη, ο οποίος την άφησε ελεύθερη, αφού η Ευδοκία και πάλι θαυματούργησε.

Όμως, οι κατήγοροί της επέμειναν και την οδήγησαν ενώπιον του άρχοντα Βικεντίου, ο οποίος διέταξε τον αποκεφαλισμό της.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα