LifestyleTips

20 λεπτομέρειες σε καθημερινά αντικείμενα, που δεν γνωρίζαμε τη χρήση τους

1. Γιατί το καπάκι του στυλό έχει τρύπα;

pen

Η αρχική εξήγηση που οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν σκεφτεί για την τρύπα στο καπάκι των στυλό, είναι για να μην στεγνώνει το μελάνι. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι πολύ πιο απλός και ξεκάθαρος:

Ουσιαστικά, υπάρχει εκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος ασφυξίας. Έτσι, αν ένα μικρό παιδί μασήσει το καπάκι και κατά λάθος το καταπιεί, τότε αυτή η τρύπα αποτρέπει τον αεραγωγό από το να φράξει εντελώς.

2. Πού χρησιμεύουν οι μικρές τρύπες που υπάρχουν στα παράθυρα των αεροπλάνων;

aeroplano

Αυτή η μικρή τρύπα υπάρχει για 2 λόγους:

O πρώτος είναι για να αντισταθμίζεται η πίεση του αέρα. Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται, η διαφορά της πίεσης εντός και εκτός του αεροσκάφους, είναι τεράστια. Αυτή η τρύπα λοιπόν υπάρχει προκειμένου να ρυθμίζει ένα ποσοστό αυτής της διαφοράς, ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στο εξωτερικό παράθυρο.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να μη θολώνουν τα τζάμια.

3. Ξέρεις γιατί το τζιν σου έχει μία μικρή τσέπη;

little-pocket

Ο σκοπός της εν λόγω τσέπης είναι προφανής σε οποιονδήποτε λάτρη της Άγριας Δύσης ή γνώστη του 19ου αιώνα που διαβάζει αυτό το άρθρο. Η Levi’s είχε πρώτη φορά δημιουργήσει αυτήν την τσέπη για να μπορούν να βάζουν οι άντρες τα ρολόγια τους. Επιπλέον, το 1800 οι καουμπόηδες είχαν εκείνα τα ρολόγια με τις αλυσίδες και τα έβαζαν στα γιλέκα τους για να μη σπάνε.

4. Οκ, και τα μικρά μεταλλικά κουμπάκια τι ρόλο παίζουν;

stud

Η ύπαρξή τους κάθε άλλο παρά διακοσμητική είναι καθώς στην πραγματικότητα σε αυτά οφείλεται το γεγονός ότι τα τζιν αντέχουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν ο Levi Strauss δημιούργησε το πρώτο τζιν, υπήρξαν πολλοί μεταλλωρύχοι κι εργάτες που διαμαρτύρονταν ότι τα παντελόνια που φορούσαν μέχρι τότε φθείρονταν γρήγορα. Έτσι αποφάσισε εκτός από το πιο ενισχυμένο ύφασμα να προσθέσει μια επιπλέον «άμυνα» τοποθετώντας τα μεταλλικά κουμπιά εκεί όπου βρίσκονται οι ραφές.

5. Για ποιο λόγο υπάρχουν οι μικρές πλαϊνές τρύπες στα All Star;

converse-all-star

O κύριος λόγος που υπάρχουν εκεί είναι και ο πιο προφανής: για εξαερισμό.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι, επειδή τα All Star προορίζονταν αρχικά για παπούτσια του μπάσκετ, οι τρύπες αυτές χρησιμοποιούνταν για πιο δυνατό σφίξιμο των κορδονιών!

6. Έχεις παρατηρήσει ποτέ τη μικρή τρύπα στην άκρη του μέτρου;

hole-metro

Η μικρή αυτή τρύπα υπάρχει εκεί ώστε το μέτρο να στερεώνεται πάνω σε καρφιά ή βίδες, με σκοπό να παραμένει σταθερή η μία άκρη του και κατ’ επέκταση να διευκολύνονται οι μετρήσεις.

7. Και τι συμβαίνει με τα «δοντάκια» που υπάρχουν επίσης εκεί;

dontakia-metro

Τώρα που το παρατηρείς καλύτερα, μήπως η χρήση τους είναι αρκετά προφανής; Φαντάσου τον εαυτό σου να προσπαθεί να μαρκάρει το σημείο που έκανες τη μέτρηση, αλλά να μην μπορείς γιατί κανένα από τα χέρια σου δεν είναι ελεύθερα. Η πριονωτή άκρη του μέτρου λοιπόν είναι εκεί για να σου δώσει τη λύση!

8. Η τρύπα που υπάρχει στο χερούλι της κατσαρόλας έχει περισσότερες από μία χρήσεις.

katsarola

Πέρα από τη συνηθισμένη, που είναι για να κρεμάμε την κατσαρόλα, η τρύπα αυτή είναι κατάλληλη για να τοποθετούμε τη λερωμένη σπάτουλα ή κουτάλα που χρησιμοποιούμε και δεν ξέρουμε πού να την ακουμπήσουμε. Τώρα όμως, ξέρεις!

9. Και η τρύπα στην κουτάλα για τα μακαρόνια;

spoom01

Αυτό όντως θα σε εντυπωσιάσει. Παρόλο που πρωταρχικός σκοπός της τρύπας είναι να κρατάει τα μακαρόνια, προκειμένου για να στραγγίξουν, σε πολλά κουτάλες, η τρύπα αυτή αναλογεί ακριβώς σε μία ατομική μερίδα ζυμαρικών. Τι μαθαίνει κανείς;!

10. Τι είναι αυτό το βελάκι δίπλα στην ένδειξη του μετρητή βενζίνης στο αυτοκίνητο;

gas

Προσωπικά δεν το είχα προσέξει, ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού δείχνει από ποια πλευρά του αυτοκινήτου βρίσκεται το ντεπόζιτο της βενζίνης.

11. Γιατί η μία πλευρά στο τσιμπιδάκι έχει ραβδώσεις;

tsimpidaki

Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβεις. Το μέρος με τις αυλακώσεις είναι και το κάτω μέρος στο τσιμπιδάκι κι αυτό που πρέπει να κοιτάζει προς το τριχωτό της κεφαλής. Οι αυλακώσεις αυτές βοηθούν ώστε να συγκρατούνται καλύτερα τα μαλλιά.

12. Γιατί πολλά καλώδια έχουν αυτό τον χοντρό κύλινδρο;

 

cables

Σίγουρα τα έχεις παρατηρήσει. Αυτά τα αντικείμενα κυλινδρικού σχήματος συνήθως είναι πυρήνες από φερρίτη, δηλαδή κομμάτια μαγνητικού σιδήρου, τα οποία καταστέλλουν θορύβους υψηλής συχνότητας σε ηλεκτρονικά κυκλώματα.

13. Και γιατί μερικά καπάκια έχουν ένα καρφάκι πάνω;

spike

Πόσες φορές έχεις συναντήσει κρέμες ή αλοιφές που είναι κλειστές με κάποιο μεταλλικό προστατευτικό το οποίο δεν ξέρεις πώς να ανοίξεις; Πολλές θα σου πω εγώ. Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος ύπαρξης που έχει αυτό καρφάκι. Δεν έχεις παρά να ξεβιδώσεις το καπάκι, να το εφαρμόσεις ανάποδα στο σωληνάριο και να το σπρώξεις προς τα μέσα.

14. Γιατί υπάρχει μία μικρή προεξοχή στα πλήκτρα J και F;

bumps

Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα πλήκτρα έχουν προεξοχές είναι για να βοηθήσουν τους χρήστες να τοποθετούν τα χέρια τους στη βέλτιστη θέση πληκτρολόγησης και να εντοπίζουν τα σωστά πλήκτρα, χωρίς να κοιτάζουν το πληκτρολόγιο.

15. Σε τι χρησιμεύει η τρύπα που έχουν οι χάρακες;

rulers

Εύκολο. Είναι για τους κρεμάμε!

16. Και ο μικρός δίσκος που υπάρχει κάτω από το καπάκι στα πλαστικά μπουκάλια;

kapakia

Έχεις καταφέρει ποτέ να τον αποσπάσεις και να διαπιστώσεις πως το μπουκάλι σου κλείνει εξίσου καλά; Επομένως, ποιον σκοπό μπορεί να εξυπηρετεί η ύπαρξη τους;

Μάθε λοιπόν πως υπάρχει εκεί για να σφραγίζει οτιδήποτε περιέχει το μπουκάλι και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα. Χωρίς αυτό κανένα ανθρακούχο ποτό δε θα είχε την ίδια γεύση.

17. Τελικά αυτό το μυστηριώδες μπλε κομμάτι της γόμας χρησιμεύει κάπου;

goma

Ναι όντως, η χρήση του είναι για να σβήνει το μελάνι του στυλό. Όμως αυτό που δεν μας είπαν ποτέ είναι ότι συμβαίνει μόνο όταν έχουμε πολύ δυνατό και χοντρό χαρτί.

18. Γιατί υπάρχει μία κουκκίδα δίπλα από την κάμερα του iPhone;

iphone

Στην ουσία είναι ένα μικρόφωνο, για τις στιγμές που θες να χρησιμοποιήσεις την πίσω κάμερα.

19. Μήπως τρώμε τις Tic Tac με λάθος τρόπο τόσο καιρό;

tic-tac

Κάθε φορά που θες να φας ένα Tic Tac ή να δώσεις σ’ έναν φίλο σου, αντί για ένα μήπως σου βγαίνουν πέντε πέντε; Όντως είναι ένα πρόβλημα, στο οποίο όμως υπάρχει λύση. Στο καπάκι τους υπάρχει μια μικρή προεξοχή που δεν παίζει ποτέ να έχεις παρατηρήσει. Μάθε λοιπόν ότι αυτή η προεξοχή προορίζεται για να δέχεται ακριβώς ένα κουφετάκι τη φορά.

20. Και γιατί τα μπουκάλια του κρασιού και της σαμπάνιας έχουν αυτήν την εσοχή στον πάτο τους;

wine-bottles

Αυτές οι εσοχές υπάρχουν για να αντισταθμίζεται η πίεση που δέχεται το περιεχόμενο του μπουκαλιού, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης κι όχι για να το κρατάει καλύτερα ο σερβιτόρος, όπως νομίζουν αρκετοί. Τα πλαϊνά και το κάτω μέρος του μπουκαλιού αποτελούν ευαίσθητα σημεία και έτσι οι εσοχές βοηθούν να μοιραστεί ισάξια η πίεση εντός της φιάλης.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα