Η μαγειρική είναι μια από τις πιο ωραίες και δημιουργικές δουλειές του σπιτιού, αλλά πολλές φορές μπορεί να γίνει δύσκολη και περίπλοκη, ειδικά αν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα.
Δείτε παρακάτω 21 κόλπα μαγειρικής, καθαρισμού και οργάνωσης της κουζίνας που θα σας λύσουν τα χέρια.
Συμβουλές μαγειρικής
1. Πως να αφαιρέσετε γρήγορα τους σπόρους από τα λαχανικά
© boilbroil
Αφαιρέστε γρήγορα τους σπόρους από κολοκύθες και κολοκυθάκια με ένα κουτάλι παγωτού. Οι κοφτερές γωνίες του είναι ιδανικές για να αφαιρέσουν τους σπόρους.
2. Πως να αφαιρέσετε το υπερβολικό λίπος από μαγειρεμένα φαγητά
© naplesillustrated
Αν το φαγητό που μαγειρέψατε βγει πολύ λιπαρό μπορείτε να αφαιρέσετε το περισσευούμενο λίπος με μερικά παγάκια και μια πετσέτα. Τυλίξτε τον πάγο με την πετσέτα και σκουπίστε με αυτή την κορυφή των τροφίμων. Ο πάγος θα λειτουργήσει ως μαγνήτης και θα απορροφήσει το περίσσιο λίπος.
3. Χρησιμοποιήστε ταινία τυλίγματος σαν επαγγελματίας σεφ
© blogspot
Μήπως το πλαστικό περιτύλιγμα κόβεται άνισα και σκίζεται; Βάλτε το στο ψυγείο, όπως και οι σεφ. Το κρύο πλαστικό περιτύλιγμα συμπεριφέρεται καλύτερα, δεν κολλάει και κατά συνέπεια δεν μας δημιουργεί προβλήματα.
4. Ξεφλουδίστε εσπεριδοειδή εύκολα
© forwallpaper
Μην χαλάτε το μανικιούρ σας προσπαθώντας να καθαρίσετε πορτοκάλια. Απλά, βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα και το ξεφλούδισμα θα είναι παιχνιδάκι.
5. Βγάλτε εύκολα το τσόφλι από τα αυγά
© tesco
Προσθέστε σόδα ή ξύδι στο νερό που βράζετε τα αυγά, γιατί αυτά τα συστατικά εισχωρούν μέσα στο τσόφλι και κάνουν το καθάρισμα πιο εύκολο.
6. Πως να βγάλετε περισσότερο χυμό από τα εσπεριδοειδή
© liberty
Πρώτα βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν και μετά στον φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα.
7. Πως να τρίψετε μαλακό τυρί χωρίς να κάνετε πολλή φασαρία
© healtheо
Βάλτε το στο ψυγείο μισή ώρα πριν το τρίψετε. Το τυρί θα σκληρύνει και θα είναι πολύ πιο εύκολο να το τρίψετε.
8. Πως να κόψετε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα
© jjrecepty
Βάλτε τα στο ψυγείο μισή ώρα πριν τα καθαρίσετε. Βέβαια, αυτό το κόλπο συνίσταται μόνο αν θέλετε να τα μαγειρέψετε. Αν όμως θέλετε να τα βάλετε σε σαλάτα μην τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί θα χάσουν την γεύση τους.
9. Έξυπνος τρόπος για να βράσετε ζυμαρικά
© melissasloveoffood
Αν δεν θέλετε να ξεχειλίσει το νερό από την κατσαρόλα που βράζετε τα ζυμαρικά σας, βάλτε μια ξύλινη κουτάλα πάνω από την κατσαρόλα.
10. Πως να ψήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο
© kalaeva
Αν θέλετε να ψήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, βάλτε το στο στήθος του, επειδή εκεί βρίσκετε το περισσότερο κρέας και πρέπει να είναι πιο κοντά στην πηγή της θερμότητας.
11. Λαδόκολλα για καπ-κέικς
© barefeetinthekitchen
Αν δεν έχετε ειδικές φόρμες για καπ-κέικς, χρησιμοποιήστε λαδόκολλα. Με αυτόν τον τρόπο τα καπ-κείκς θα φαίνονται πιο ενδιαφέροντα, αφού δεν θα έχουν όλα την ίδια εμφάνιση.
12. Ο σωστός τρόπος για να ζεστάνετε ψημένα τρόφιμα
© ilcento
Για παράδειγμα, αν θέλετε να ζεστάνετε πίτσα στον φούρνο μικροκυμάτων βάλτε ένα ποτήρι νερό μαζί. Η υγρασία δεν θα αφήσει την ζύμη να στεγνώσει.
13. Κάντε τα τέλεια τηγανητά αυγά
© gracelaced.com
Σπάστε τα αυγά σε ένα τηγάνι σαν να πρόκειται να τα τηγανίσετε, αλλά αντί για λάδι βάλτε νερό στο τηγάνι. Το αποτέλεσμα θα είναι τέλεια αυγά με υγρούς κρόκους.
Κόλπα αποθήκευσης
1. Πως να αποθηκεύσετε τα βότανα μαγειρέματος
© brusselsfoodfriends
Παγώστε τα βότανα μέσα σε παγάκια και με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν τις βιταμίνες τους
2. Ο σωστός τρόπος για να ξηρούς καρπούς με κέλυφος
© poleznayagazeta
Βάλτε τους ξηρούς καρπούς με κέλυφος μέσα σε ένα δοχείο και τοποθετήστε το μέσα στο ψυγείο για να διατηρήσουν τις θρεπτικές τους αξίες, την γεύση και το άρωμά τους. Οι ξηροί καρποί που διατηρούνται με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνουν πικρά, όπως οι ξηροί καρποί χωρίς τσόφλι που μένουν για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόλπα καθαρίσματος
1. Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε ένα τηγάνι
© smud
Για να μην σκουριάσει ένα τηγάνι καθαρίστε το με επιτραπέζιο αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο το τηγάνι δεν θα έχει και δυσάρεστε μυρωδιές.
2. Πως να ξεφορτωθείτε ανεπιθύμητες οσμές από τα χέρια σας
© lifehacker
Για να απομακρύνετε την μυρωδιά του σκόρδου ή του κρεμμυδιού από τα χέρια τρίψτε τα με αλάτι ή λεμόνι και στην συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.
3. Πως να κάνετε μεταλλικά αντικείμενα να βρουν την χαμένη λάμψη τους
© teapotandkettle
Πλύντε τα με ένα μείγμα από ξύδι και νερό ή αφήστε τα όλο το βράδυ μέσα στο ίδιο μείγμα.
4. Ξαναδώστε ζωή στις ξύλινες κουτάλες σας
© vignettedesign
Βράστε τις ξύλινες κουτάλες σε σκέτο νερό και αφήστε τις να στεγνώσουν στον ήλιο. Αυτό θα απομακρύνει τις ανεπιθύμητες οσμές και θα τους δώσει καινούργια ζωή.
5. Ο σωστός τρόπος να καθαρίσετε ξύλινες επιφάνειες κοπής
© liveinternet
Τρίψτε τις με χοντρό αλάτι και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Μετά, περάστε το με ένα μισό λεμόνι και σκουπίστε. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγουν όλες οι ανεπιθύμητες οσμές.
6. Πως να κρατήσετε τις συνταγές σας καθαρές
© youtube
Για να προστατεύσετε τις συνταγές σας από το να λερωθούν, χρησιμοποιήστε ένα μανταλάκι για να κρατήσετε το βιβλίο στην σελίδα που θέλετε και να το κρατήσετε πάνω από την κουζίνα σας που θα είναι ασφαλές