Γενικά

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πατσά

Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους, αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day).

Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.

Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στη Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με τη συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.

Ο… διασυρμός του πατσά
Δεν είναι κομμάτι που επιλέγει ο μέσος Έλληνας να βάλει στο τραπέζι και ο λόγος δεν είναι η τιμή αλλά κυρίως η βαριά μυρωδιά και η σκληρή υφή του. Το να πείσεις δε κάποιον να δοκιμάσει πατσά ενώ έχει ήδη δηλώσει βροντερά με σχετικά επιφωνήματα αηδίας ότι δεν πρόκειται ποτέ να τον βάλει στο στόμα του είναι γαστρονομικός άθλος. Για τους λίγους όμως που επιλέγουμε να τον μαγειρέψουμε υπομονετικά για να απολαύσουμε κάθε ρουφηξιά της σούπας όταν έρθει αχνιστή στο πιάτο, αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Ο πατσάς μπορεί να μεταμορφωθεί στο απόλυτο φαγητό «της θαλπωρής», αυτό είναι γεγονός, αρκεί να έχεις ανοιχτή γαστρονομική αντίληψη για να το καταλάβεις

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα