Γενικά

Κορωνοϊός : Εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες τα νοσοκομεία λόγω ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές

Η άσχημη τροπή που πήρε η πορεία της πανδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ξαναπάρει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας, τα οποία στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Αδειανό πουκάμισο

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι παραμένει αδειανό πουκάμισο η πραγματική και όχι στα λόγια θωράκιση του ΕΣΥ σε μέσα προστασίας, υποδομές και προσωπικό.

Ουσιαστικά αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρώτη φάση της πανδημίας στο να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας -σε σχέση με άλλες χώρες όπου χάθηκε ο έλεγχος- ήταν το έγκαιρο lockdown στην οικονομία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν υποχρεώσει τους υγειονομικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και να προειδοποιούν ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες τα ίδια τα νοσοκομεία.

Από τα όσα καταγγέλλουν εκ νέου τις τελευταίες μέρες οι εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ αυτό που προκύπτει είναι πως παρά τους αριθμούς που παρουσίαζε η κυβέρνηση για προσλήψεις και μέσα υγειονομικής προστασίας την περασμένη άνοιξη, στην πραγματικότητα οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την πριν την πανδημία κατάσταση.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω ελλείψεων προσωπικού η καραντίνα στους υγειονομικούς

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το μέτρο της προληπτικής καραντίνας στο υγειονομικό προσωπικό που επιστρέφει από τις διακοπές, παρά το γεγονός ότι δόθηκε η σχετική οδηγία από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα υποχρεωτικά τεστ στο προσωπικό που γυρίζει από τις διακοπές του.

Αφορμή γι’ αυτή την απόφαση του υπουργείου ήταν τα 7 κρούσματα σε υγειονομικούς στη Λάρισα, δύο εκ των οποίων ήταν σοβαρά. 

Η Σοφία Παππά γιατρός στο «ΓΝΑ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» με αφορμή εκείνα τα κρούσματα 4 εκ των οποίων ήταν σε ειδικευόμενους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας είχε γράψει στα social media:

«Ένα από τα σωστά μέτρα που πήρε η ηγεσία του Υπ. Υγείας για πραγματοποίηση τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όταν γυρνάνε από τις διακοπές τους, δυστυχώς το πήρε πίσω μέσα σε λίγες μέρες… όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να βάλει σε καραντίνα έστω και για 2 μέρες ( μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα) ιατρούς και νοσηλευτές γιατί απλά δεν έχει ιατρούς και νοσηλευτές!!!

Έχει καταλάβει κανένας ότι τα νοσοκομεία αποτελούν πλέον υγειονομικές βόμβες;

Έχει καταλάβει κανείς ότι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να σταματήσει είναι η προσβασιμότητα του κόσμου σε δομές υγείας;

Έχει καταλάβει κανείς τι θα συμβεί αν κλείσει ένα μεγάλο νοσοκομείο;».

 

Έγκλημα εκ προμελέτης

Στο ίδιο πνεύμα με αφορμή το ίδιο γεγονός σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έθιγε το ζήτημα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων.

«Φοβούμαστε όμως ότι, εφόσον δεν αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα αρχίσουμε να μετράμε νοσούντες και διασωληνωμένους συναδέλφους κάθε μέρα και περισσότερους. Σε ένα ΕΣΥ βαριά υποστελεχωμένο, με εξουθενωμένους και λίγους γιατρούς και υγειονομικούς, αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα εκ προμελέτης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, τα αναγκαία μέτρα που έπρεπε να πάρει η Κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο 2020, ώστε να θωρακίσει το ΕΣΥ. Διεκδικήσαμε επανειλημμένα, μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας, μαζικά και τακτικά τεστ στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό, υγειονομική επιτήρηση των θετικών κρουσμάτων σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας, αποφασιστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ, ενίσχυση του ΕΣΥ με χιλιάδες νέους μόνιμους γιατρούς και υγειονομικούς. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτε από αυτά, όχι μόνο μας ειρωνεύτηκε κατ’ επανάληψη (ας θυμηθούμε τη δήλωση Κοντοζαμάνη περί προσλήψεων 370 επικουρικών γιατρών που και αυτοί “δεν χρειάζονταν”), αλλά στήριξε το αφήγημα της επανεκκίνησης της οικονομίας και του success story του ελληνικού καλοκαιριού κυριολεκτικά στις πλάτες του λαού μας και των εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Το άνοιγμα των συνόρων χωρίς συστηματική διενέργεια τεστ στους εισερχόμενους, χωρίς καμία μαζική ιχνηλάτηση, η εξυπηρέτηση των απαιτήσεων μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών, η λογική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την υγεία του λαού μας, έχει δημιουργήσει μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση στη χώρα, σχετικά με τη διασπορά της νόσου.

Αυτή η πολιτική δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή.

Πραγματική θωράκιση του συστήματος υγείας σημαίνει μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διεκδικούμε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να παλεύει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη ζωή και την υγεία των συναδέλφων μας και του λαού μας». 

Προβληματική οδηγία – Ενδονοσοκομειακές εστίες μετάδοσης

Προβληματική είχε χαρακτηρίσει η ΠΟΕΔΗΝ την νεότερη εντολή που δόθηκε ουσιαστικά από το υπουργείο Υγείας και προέβλεπε πως όσοι υγειονομικοί επιστρέφουν από την άδειά τους θα κάνουν το τεστ αλλά θα δουλεύουν κανονικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα!

«Σήμερα και κάθε μέρα από εδώ και στο εξής θα επιστρέψουν χιλιάδες υγειονομικοί από ολιγοήμερη κανονική άδεια. Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας όλοι οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από άδειες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού. Τον συντονισμό, τα ραντεβού διενέργειας του τεστ ασφαλώς τον έχει η υγειονομική μονάδα που εργάζονται.

Πολλά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και στέλνουν τα δείγματα των ασθενών στο ΠΑΣΤΕΡ. Τα αποτελέσματα των τεστ καθυστερούν να εκδοθούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Έχουν εκδοθεί νεότερες οδηγίες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με μάσκα.

Για να περιοριστούν οι ενδονοσοκομειακές εστίες μετάδοσης του ιού θα πρέπει να διενεργούνται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό γιατί οι εργαζόμενοι μπορούν να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή είτε μέσα στο χώρο της δουλειάς είτε μέσα στην κοινότητα. Επίσης σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία για οποιαδήποτε αιτία να διενεργούνται τεστ.

Αναμένεται να βγει νέα εγκύκλιος με την υποχρέωση να κάνουν τεστ οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από άδεια και επισκέφτηκαν μέρη με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ σε προ ημερών ανακοίνωσή της.

Με γάντια …κομμωτηρίου

Ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της κατάστασης είναι οι αναφορές που έκανε σε χτεσινή της συνέντευξη στο ρ/φ  «Στο Κόκκινο» η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα, δίνοντας και μια εξήγηση γιατί σε αυτή τη φάση της πανδημίας εμφανίζονται αυξημένα κρούσματα και στο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ.

«Ξέρετε τι είναι να διαχειρίζεσαι άρρωστο με γάντια κομμωτηρίου; Οι οδηγίες επιβάλλουν καλά εφαρμοζόμενα γάντια και να τα αλλάζεις, όχι να πηγαίνεις από άρρωστο σε άρρωστο. Οι μάσκες των εργαζόμενων πρέπει να αλλάζουν κάθε τρεις ώρες, ξέρετε τι είναι να χρεώνεσαι μία μάσκα την ημέρα; Να μην έχεις κανονική αλλά απλή χειρουργική μάσκα στην υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων, για όλο το ωράριο;

Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα και οι κατάλληλες υποδομές, μέσα σε τμήματα COVID-19 σήμερα δεν μπορεί να γίνει καθαριότητα γιατί είναι η υποδομή τέτοια. Βλέπετε ότι αρχίσαμε ένα δεύτερο κύμα με πολλαπλά κρούσματα στο χώρο της Υγείας και της φροντίδας (γηροκομεία). Χρειάζονται αυτή την στιγμή χιλιάδες προσωπικού. Όχι οι 5.000 γιατροί ή οι 25.000 λοιπό προσωπικό που είναι τα επίσημα νούμερα. Απαιτούνται 8.000 γιατροί και 30.000 λοιπό προσωπικό». 

Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και ο ΕΟΔΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ παράλληλα καταγγέλλει πως λόγω των ελλείψεων σε υποδομές δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα στα νησιά ενώ για να καλυφθούν τα κενά του ΕΟΔΥ και να διενεργηθούν τα τεστ σε τουριστικές περιοχές, αποσπάται προσωπικό από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Για την περίπτωση της Κέρκυρας το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ απέστειλε σχετική επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην οποία επιστολή αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί,

Έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές για να ελεγχθεί ο κορωνοϊός στην κοινότητα χρειάζεται να λειτουργούν επαρκή συνεργεία του ΕΟΔΥ (κινητές μονάδες υγείας ΚΟΜΥ κλπ) προκειμένου να γίνονται μαζικά προληπτικά τεστ. Ειδικά στα νησιά που τώρα τα επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες και από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού.

Το Σωματείο Εργαζομένων της Κέρκυρας μας καταγγέλλει ότι στο νησί που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ να διενεργούν τεστ στα πλοία με αποτέλεσμα με προφορική εντολή να στέλνουν νοσηλευτικό προσωπικό στα πλοία προκειμένου να διενεργεί τα τεστ στους επισκέπτες. Δεν είναι αρμοδιότητα του Νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου να διενεργεί τα τεστ στα πλοία καλύπτοντας μερικώς τις ελλείψεις του ΕΟΔΥ. Το Νοσοκομείο έχει μεγάλα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν μπορεί να ανταποκριθεί και στις ανάγκες του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα που λαμβάνονται από τα πλοία αποστέλλονται για εξέταση στην Αθήνα ή στα Ιωάννινα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων.
Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας διαθέτει μοριακό αναλυτή αλλά εξυπηρετεί μόνο τους ασθενείς που εισέρχονται σε αυτόν και όχι τους προληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται στην κοινότητα.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να στελεχώσει τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην περιοχή προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος στους επισκέπτες του νησιού».

Περισσότερα εδώ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα