Highlights Lifestyle Γυναίκα

Αχ,οι γυναίκες! του Χρήστου Σαλαμπουκίδη

Μυστήριες , υπέροχες, ανασφαλείς, δυναμικές .Μέσα στο πέρασμα του χρόνου μιλάνε οι ίδιες για τον εαυτό τους με τις πράξεις και τα έργα τους. Εμείς ως άντρες ; Από τα λίγα που μπορούμε να καταλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε για ΄κείνες …Μάνα , ερωμένη , σύζυγος , Αχ οι γυναίκες !

Γυναίκα. Μια λέξη που κρύβει μέσα της μια ολόκληρη δημιουργία , μια αρχοντιά μια αίγλη μια αισθητική μοναδική .Για πολλούς και διάφορους λόγους ποτέ δεν μου άρεσαν τα αφιερώματα και οι κατ’επιλογήν αναφορές σε ημέρες που μας θυμίζουν την σημαντικότητα μιας,επετείου για μια και μόνο συγκεκριμένη ημέρα δεδομένων προσώπων ,συμβάντων και καταστάσεων.Παρ’όλα αυτά μέρες σαν και την σημερινή όμως αξίζει να κάνουμε μια πιο ορθή αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις .Αναφορά για να επαναπροσδιορ.. ίσουμε την ζωτική σημασία εορτών με σκοπό να βάλουμε ένα λιθαράκι επιπλέον. Απο την πιστή Πηνελόπη μέχρι την ωραία Ελένη η γυναίκα αποτελούσε πάντα κινητήριο δύναμη.

Το πλάσμα που η ύπαρξη του υπήρξε η αμαρτία , η κόλαση και ο παράδεισος μαζί, η έμπνευση , ο έρωτας ,η πονηριά , η σοφία ,η πλάση ολόκληρη καθώς η επιλογή και η μοίρα .

Το υπέροχο αυτό πλάσμα που κατα τους αιώνες εξυμνήθηκε απο την ποίηση και την λογοτεχνία μα και λιδωρήθηκε , αδικήθηκε χλευαστηκε και ποδοπατήθηκε απο την κοινωνία καθώς και χειραφετήθηκε.Σήμερα είναι το πλέον αξιοζήλευτο πλάσμα ,δυνατό και ανθεκτικό ανάμεσα στην πολυπλοκότητα των ρόλων που επιτάσσει η νέα εποχή συνδυάζοντας μια γοητευτική , ερωτική, δυναμική , μα συνάμα πολύπλοκη συμπεριφορά καποιες φορές ίσως αλλοπρόσαλλη.

“ Ένα είδος ειδώλου είναι η γυναίκα,ανόητου ίσως , αλλά εκθαμβωτικού, μαγευτικού που απ’το βλέμμα του κρέμονται οι μοίρες και οι προθέσεις “ έγραψε στα “Αισθητικά Δοκίμια” ο Charles Buadelaire. Το “ωραίο φύλο” λοιπόν για πολλά χρόνια δεν απολάμβανε τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ανδρών χαρακτιριζόμενο μάλιστα πολλές φορές ως αδαές , υποδεέστερο ή και αδύναμο χωρίς ποτέ να ξέρει τι θέλει και τι ζητά , όπως συνήθως λέγεται απο τους άντρες .Και όμως κατάφερε με τους αγώνες του όπως αυτόν της 8ης Μαρτίου του 1857 στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης ,με την απεργία που κατεστάλη με τα όπλα να κερδίσει τον σεβασμό όλων .

Η σημερινή ημέρα λοιπόν ανήκει σε όλες εκείνες τις γυναίκες που έδωσαν την ζωή τους , σε όλες εκείνες που μάτωσαν και ματώνουν .Αφιερωμένη σε εκείνες που έφεραν έστω και μια ζωή στον κόσμο , σε εκείνες που είναι στον καθημερινό στίβο μάχης , σε εκείνες του γνωστού “ Τι έχεις ; Τίποτε” ( για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα ) και που ακόμα φροντίζουν να πλανάται το ερώτημα “ Τι θέλουν οι γυναίκες ;

” Να σας πω ένα μυστικό που διάβασα απο μια γυναίκα όμορφη και δυναμική σχετικά με το “τι θέλουν οι γυναίκες ;” Θέλουν αυτό που τους αναλογεί ανα τους αγώνες τους και αυτό δεν είναι άλλο απο ισότητα ,αγάπη και επιτέλους ηρεμία .Έχουν περάσει πολλά στην ιστορία της ύπαρξης τους . Βαρέθηκαν να παλεύουν και να αντέχουν και να ελέγχουν τα πάντα . Να έχουν πάντα την επιμέλεια των θεμάτων και τον συντονισμό μιας καθημερινότητας ως εργαζόμενες , ως μητέρες, ως στελέχη της κοινωνίας .

Καιρός λοιπόν να μην αγνοήσουμε το οτι ίσως να θέλουν δικαιωματικά και να νιώθουν την ανάγκη να ξαποστάσουν , να παραδοθούν . Να αγαπηθούν απο τους κατάλληλους οπως αγαπάνε να νι΄σωουν πληρότητα, ασφάλεια . Οφείλουμε δίπλα τους να σταθούμε με θάρρος να της προσέχουμε και να τις διάβαζουμε οχι μόνο να τοις κοιτάμε , να γίνουμε ο ένας που θα μπορούν να του δώσουν τον έλεγχο και να ξεκουραστούν επιτέλους . Δεν ζήτησαν ποτέ πολλά λέει το “ μυστικό” , ναι μεν πολύπλοκες και πολύπλευρες με γερές δόσεις μυστηρίου αλλά απλές . Ζητούμενο απο αυτές η ασφάλεια ,η αγαπη και η κατανόηση σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο .

“Γυναίκα.Ον πολύπλευρο με πλήθος αντιθέσεις”

Επιστρέφοντας όμως στο ερώτημα “Τι θέλουν οι γυναίκες” να ρωτήσουμε .. Τι πιο γοητευτικό απο το μυστήριο που έχουν οι γυναίκες ; Μυστήριο προς λύση για δυνατούς λύτες η γυναικεία φύση και το μυαλό μα αν καταφέρεις και το αποκωδικοποιήσεις χάνεσαι στον θαυμαστό τους κόσμο.

Αχ,οι γυναίκες ! Δύσκολες να τις κατανοήσεις μα αν το καταφέρεις εύκολα τις κρατάς κοντά σου ακόμα και αν το να καταονήσουμε τα θέλω τους εμείς οι άντρες μοιάζει με περιπέτεια δίχως τέλος.

“Γυναίκα.Αυτή η λέξη απο μόνη της μας κάνει άντρες” είπε ο Βέσκιν.

Αν λοιπόν κάτι τέτοιο ισχύει ως άντρες πρέπει να αντιληφούμε πως αυτό που ζητάνε οι γυναίκες δεν είναι τίποτε παραπάνω απο το να πράξουμε αυτό που πραγματικά θέλουν . Τι ; Κότσια και θέληση . Αυτό ζητούν , έναν άνθρωπο να έχει τα κότσια και την θέληση να τις ξεκουράσει να της αγαπήσει να τις εμπιστευθεί να τις καμαρώσει να τις θαυμάσει να τις εξυψώσει !

Αν καταφέρεις να κάνεις όλα τα παραπάνω θα σου χαριστεί μέσα απο το βλέμμα και την αγκαλιά τους , απο τα μάτια και τα χέρια τους ο κόσμος όλος . Αν πάλι δεν το καταφέρεις , όπως διάβασα κάπου παλιότερα τα λόγια ενός σοφού “Ενας στους χίλιους άντρες γίνεται αρχηγός , οι υπόλοιποι 999 ακολουθούν γυναίκες “

Ας τις ακολουθήσουμε λοιπόν ..!

Χρόνια πολλά υπέροχες ,χρόνια πολλά μοναδικές , χρόνια πολλά ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Επιμέλεια: Σαλαμπουκίδης Χρήστος,Σπουδαστής δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Κοζάνης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα