LifestyleΆνδρας

Αγρότης από την Καστοριά αναδείχτηκε ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Εφαρμόζει νέες μεθόδους καλλιέργειας, βελτιώνοντας το έδαφος και την κυκλικότητα, που σε αντάλλαγμα οδηγεί σε υψηλότερη οργανική ύλη και αποδόσεις του εδάφους.

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα

Φέτος, στο πρόγραμμα κατατέθηκαν περίπου 100 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη, με 24 υποψηφίους που επιλέχθηκαν από 11 χώρες της ΕΕ. Το πρόγραμμα EU Organic Awards περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία. Αναγνωρίζει εξαιρετικά, καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Τα βραβεία διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών , την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe , με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα 8 ατομικά βραβεία είναι:

Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων

Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα) απονεμήθηκε στην κα Clara Benito Pacheco στην Ισπανία. Η κ. Benito Pacheco διευθύνει μια εκτεταμένη βιολογική φάρμα κατσίκας που τρέφεται αποκλειστικά με αυτοφυές χορτάρι. Το οικολογικό της κοπάδι που βόσκει ελεύθερα συμβάλλει στη βιοποικιλότητα. Χάρη στις τεχνολογίες εικονικών φραχτών και τη χρήση περιλαίμιων GPS, τα ενήλικα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα καθώς δεν χρειάζονται πλέον φυσικοί φράχτες, συμβάλλοντας στη δέσμευση άνθρακα στα λιβάδια.

Καλύτερη βιολογική περιοχή

Η καλύτερη βιολογική περιοχή στην περιοχή Burgenland στην Αυστρία. Το Burgenland έχει γίνει πρότυπο στη σκηνή της βιολογικής μετατροπής χάρη στην επιστημονική εφαρμογή της στρατηγικής “Bioland Burgenland”. Η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στο 50% έως το 2030, αλλά και στην ενίσχυση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κυλικείων, μπουφέδων και σχολείων.

Καλύτερη βιολογική πόλη

Η καλύτερη βιολογική πόλη στη Βιέννη στην Αυστρία. Η αυστριακή πρωτεύουσα παράγει βιολογικά γεωργικά προϊόντα για τους κατοίκους της από τα 44.000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης της, σύμφωνα με την εκτεταμένη ιδέα της βιολογικής «φάρμας σε πιρούνι». Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω της περιφερειακής αλυσίδας αξίας, η οποία παρέχει υποστήριξη στη βιώσιμη γεωργία και τις δίαιτες.

Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή

Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή στην Idanha-a-Nova στην Πορτογαλία. Η οικολογική περιοχή είναι η μεγαλύτερη έκταση γεωργικής γης με βιολογική γεωργία στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας έργα που ενισχύουν τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνουν την προσφορά βιολογικών προϊόντων.

Δυτική Μακεδονία: Αγρότης από την Καστοριά αναδείχτηκε ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ

Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ στο Merry Mill στην Ιρλανδία. Το οικογενειακά διοικούμενο βιολογικό αγρόκτημα παράγει μια σειρά από βιολογικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου στη βιολογική του φάρμα. Προκειμένου να διαχειριστούν την όλη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση άλλων σιτηρών, έχτισαν τον πρώτο βιολογικό μύλο βρώμης στην Ιρλανδία χωρίς γλουτένη.

Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών

Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών στο Gut Wulksfelde στη Γερμανία. Η εταιρεία λειτουργεί ένα αγροτικό κατάστημα 600 m² που πουλά προϊόντα από το δικό της βιολογικό αγρόκτημα, έκτασης 450 εκταρίων γης με περισσότερες από 50 ποικιλίες λαχανικών. Εκτός από την πώληση περισσότερων από 8.000 βιολογικών προϊόντων διατροφής, το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο βραβευμένο με πράσινο αστέρι Michelin.

Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/εξυπηρέτηση φαγητού στο Luftburg – Kolarik im Prater στην Αυστρία. Το Luftburg – Kolarik im Prater είναι το μεγαλύτερο πλήρως πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο με την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. Νικητής πολλών αυστριακών βραβείων, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα όπου μπορεί.

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ

Δυτική Μακεδονία: Αγρότης από την Καστοριά αναδείχτηκε ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης
EC

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της τελετής απονομής, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski σημείωσε πως «Καλλιεργώντας τη γη μας με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, όχι μόνο τρέφουν το έδαφος μας αλλά παρέχουν και υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα. Οι σημερινοί νικητές των EU Organic Awards είναι τα κύρια παραδείγματα για το πώς η παραγωγή και η διαθεσιμότητα περισσότερων βιολογικών τροφίμων μπορεί να αποφέρει οφέλη στους αγρότες, τους καταναλωτές και την κοινωνία γενικότερα» .

Δυτική Μακεδονία: Αγρότης από την Καστοριά αναδείχτηκε ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Από την πλευρά της η Kirstine Bille, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, τόνισε πως «η αύξηση των τιμών πολλών καταναλωτικών αγαθών οδήγησε ορισμένους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες για βιολογικά προϊόντα σε ορισμένα κράτη μέλη. Σήμερα, περισσότερο από χθες, ο ρόλος των τοπικών αρχών είναι ουσιαστικός για την προσφορά ευκαιριών πωλήσεων μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Οι νικητές των βραβείων βιολογικής καλλιέργειας 2023 μας δείχνουν τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τον στόχο μας για το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ στη βιολογική γεωργία έως το 2030 και να οικοδομήσουμε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα