Γενικά

Αλλάζουν τα σήματα των τηλεοπτικών προγραμμάτων – Νέα σύμβολα και η σημασία τους

Η σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλάζει μετά από 19 χρόνια, όταν θεσπίστηκαν οι γνωστοί σε όλους πλέον ρόμβος, κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο και το «Χ».

Πλέον, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και έπειτα από σχετική πρόταση του ΕΣΡ, τα παλιά σήματα αντικαθίστανται με ένα πιο μοντέρνο και ξεκάθαρο στην ανάγνωση σύστημα, το οποίο θυμίζει αρκετά αυτό της αμερικάνικης τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, τα χρωματιστά σύμβολα αντικαθίστανται με ένα μάυρο τετραγωνάκι όπου μέσα με έναν αριθμό ή γράμμα θα ορίζεται η καταλληλότητα. Επομένως τα πέντε νέα σήματα καταλληλότητας έχουν ως εξής:

  • Το κατάλληλο για όλους πρόγραμμα με σύμβολο το (Κ) και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου.
  • Το κατάλληλο για άνω των 8 ετών (8) και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος, καθώς και 30 λεπτά πριν και μετά τη συγκεκριμένη ζώνη.
  • Το κατάλληλο για άνω των 12 ετών (12) και ώρα μετάδοσης μετά τις 21:30 έως τις 6:00 Παρασκευή, Σάββατο, παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά τις 22:00.
  • Το κατάλληλο για άνω των 16 ετών (16) και ώρα μετάδοσης μετά τις 23:00 έως τις 6:00.
  • Το κατάλληλο για άνω των 18 ετών (18) και ώρα μετάδοσης μετά τη 1:00 έως τις 6:00. Κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή του θα εμφανίζεται στις οθόνες οπτικό και ηχητικό σήμα της κατηγορίας κατάταξης του προγράμματος.

Περισσότερη διαφάνεια στο τι πρόκειται να δει ο τηλεθεατής θα δίνουν και οι λεκτικές σημάνσεις, που θα συνοδεύουν τα νέα σύμβολα:

  • ΒΙΑ: Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές βίας.
  • ΣΕΞ: Το πρόγραμμα περιέχει σεξουαλικές σκηνές.
  • ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ: Το πρόγραμμα περιέχει σκήνες χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
  • ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ: Το πρόγραμμα περιέχει απρεπή εκφορά λόγου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν το σήμα καταλληλότητας ακόμη και στα trailer των προγραμμάτων τους.

Το νέο σύστημα καταλληλότητας θα υποδεχθεί τους τηλεθεατές από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή : unboxholics.com

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα