Γενικά

Ανοιξε μετά από 21 χρόνια το σχολείο στο νησί Μαθράκι, με έναν μαθητή

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του μικρού νησιού στο Ιόνιο Πέλαγος. Το όνομά του, Μαθράκι. Οι μόνιμοι κάτοικοι μόλις τριάντα πέντε. Και όμως, 21 χρόνια μετά το τελευταίο κουδούνι, το μονοθέσιο εξατάξιο Δημοτικό σχολείο ξαναλειτουργεί.

Η απόφαση της μητέρας του 9χρονου Τάσου, μαθητή της Γ’ Δημοτικού, να εγκατασταθεί μόνιμα στο Μαθράκι ήταν αυτή που έφερε την ευχάριστη εξέλιξη για τους 35 κατοίκους, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι ηλικιωμένοι.

Η δασκάλα του σχολείου στο Μαθράκι
Βέβαια, για να λειτουργήσει ένα σχολείο χρειάζεται και μια δασκάλα. Και κάπως έτσι η 28χρονη Αναστασία Βύζα από τη Βέροια πήρε το μικρό πλοίο της γραμμής και από τις 13 Σεπτεμβριου δηλώνει μόνιμος κάτοικος Διαπόντιων νήσων.

Το μόνο μαγαζί που λειτουργεί τον χειμώνα είναι το καφενείο του προέδρου

Η κυρία Βύζα συνεχίζει για την απόφασή της να διδάξει στο Μαθράκι: «Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα στο νησί είναι ότι οι κάτοικοι του είναι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι εκτός από εμένα, τον σύζυγό μου, τον Τάσο, τη μητέρα του και τον πρόεδρο. Οπότε αναγκαστικά θα ζήσουμε, μαζί με τον άντρα μου, λίγο σαν ερημίτες».

«Το μόνο μαγαζί που λειτουργεί τον χειμώνα είναι το καφενείο του προέδρου, το οποίο έχει και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Τα ψώνια μας θα τα κάνουμε αναγκαστικά από την Κέρκυρα», συνεχίζει.

Ο πιο χαρούμενος μαθητής

«Ο Τάσος είναι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στο Μαθράκι. Του αρέσει πάρα πολύ το νησί. Είναι ευτυχισμένος, όπως λέει, γιατί έχει θάλασσα γύρω-γύρω. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία υπέροχη σχολική χρονιά», λέει η δασκάλα για τον έναν και μοναδικό μαθητή της.

«Μέχρι σήμερα είχε μαζί του και έναν φίλο του, ο οποίος είναι από την Αθήνα και περνούσαν πολλές ώρες μαζί. Δυστυχώς, το παιδί έφυγε και τώρα είναι μόνος του, μαζί μου. Αυτό είναι και το στοίχημά μου, πώς θα περνάμε τις ώρες μας και πώς θα είναι η ζωή του ενδιαφέρουσα εδώ. Πάντως, είναι πολύ συνεργάσιμος και ευχάριστος. Θα παίζω εγώ μαζί του. Μακάρι να ερχόταν και άλλη μία οικογένεια», συμπληρώνει.

Συγκινημένοι οι κάτοικοι για το πρώτο κουδούνι

«Είναι πολύ σημαντικό που άνοιξε το σχολείο εδώ, στο Μαθράκι. Οι κάτοικοι ήταν πολύ συγκινημένοι που άκουσαν ξανά το κουδούνι να χτυπά μετά από τόσα χρόνια… Συγκινήθηκα και εγώ. Ήταν μία μοναδική στιγμή γι’ αυτόν τον τόπο. Όταν ανοίγει ένα σχολείο, ζωντανεύει ο τόπος»

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα