HighlightsΚοζάνηΤοπικά Νέα

Αντέχει άλλους 250 ανέργους η Δυτική Μακεδονία;

Αντέχει άλλους 250 ανέργους η Δυτική Μακεδονία;

Το Ειδικό πρόγραμμα 250 πτυχιούχων ηλικίας 22-39 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία, καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνεται η 12μηνη διάρκεια του.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ στόχος του προγράμματος ήταν η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή και η επίλυση της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων – με τους πολλούς να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών – που πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Επιπλέον στόχευε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες (γνωστό ως Brain Drain) προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Φτάνοντας στη λήξη του προγράμματος λοιπόν εύστοχα αναρωτιόμαστε, επιτεύχθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν;

Ερμηνεύοντας τα δεδομένα του σήμερα, διαπιστώνουμε πως οι επιστήμονες αυτοί γυρνάνε απλά πίσω ένα χρόνο, τότε που ήταν άνεργοι ή που ετοίμαζαν βαλίτσες για μετανάστευση. Αυτό που κατάφερε το πρόγραμμα να προσφέρει ήταν ένα «διάλλειμα εργασίας», μία εκπαίδευση (ή/και εμπειρία) σ’ ένα αντικείμενο που τελικά θα δε θα απασχοληθούν σ’ αυτό, ή ακόμα απλά να καθυστερήσει την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Εκτός από τους νέους πτυχιούχους πλήττονται και οι φορείς απασχόλησης καθώς οι υπηρεσίες που επένδυσαν στην εκπαίδευσή τους, απλά καταλήγουν στην κατάσταση που ήταν ένα χρόνο πριν – στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και ανθρώπινου δυναμικού γενικότερα.

Η Δυτική Μακεδονία είναι μία πολύ επιβαρυμένη περιοχή στο θέμα εργασίας με ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα. Η απολιγνιτοποίηση δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ τους όρους απασχόλησης και δεν έχει προκηρυχθεί κάποιο νέο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη Δυτική Μακεδονία.

Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και η πανδημία με μια επώδυνη διαδικασία καραντίνας και αναστολής της τοπικής οικονομίας, με πολύ αυστηρά μέτρα που διήρκησαν αρκετούς μήνες στην περιοχή μας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια εκρηκτική κατάσταση για όλους.

Σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση αναρωτιόμαστε, υπάρχει χώρος στην Δυτική Μακεδονία για ακόμη 250 ανέργους;

2 σχόλια

Δυσαρεστημένος πολιτης 23 Φεβρουαρίου 2021 at 15:48

Δυστυχώς δεν υπαρχει… αλλα οι τοπικοί φορεις, με μπροσταρη τον κ. Κασαπιδη εχουν στοχο να μοιράζουν λεφτα στους ημετέρους

Απάντηση
Ανωνυμος 25 Φεβρουαρίου 2021 at 18:40

Την ωρα που ο περιφερειάρχης λεει οτι ειναι δυσκολο να δημιουργηθουν 18000 θεσεις εργασιας τα επομενα χρόνια…. 250 πτυχιούχους δεν μπορει να κρατησει στον τοπο μας… απλα ανικανος

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα