Κοζάνη Οδηγός πόλης - Προτάσεις

Από την ψηλότερη εκκλησία της Κοζάνης….στη χαμηλότερη!

Στο λόφο που δεσπόζει βορειοδυτικά από την πόλη της Κοζάνης και σε υψόμετρο 950μ. βρίσκεται το εκκλησάκι του «Ψηλού Αϊ – Λιά», όπως συνηθίζουμε να τον απόκαλουμε εδώ στην Κοζάνη. Η ακριβής χρονολογία κατά την οποία χτίστηκε ο ναός είναι άγνωστη, τοποθετείται ωστόσο κάπου κοντά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η μνήμη του προφήτη Ηλία τιμάται 20 Ιουλίου. Δεν εορτάζουμε την κοίμηση του -ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Πάντα οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένες στα πιο ψηλά σημεία εξαιτίας μιας παράδοσης που τον ήθελε να αναζητά την ηρεμία του μακριά απ τη θάλασσα, έτσι και στην Κοζάνη βρίσκουμε το εκκλησάκι του στο ψηλότερο σημείο. Μια βόλτα εκεί ψηλά και αμέσως νιώθεις την ψυχική θαλπωρή. Όλος ο εσωτερικός σου κόσμος ηρεμεί στη θέα του μαγευτικου τοπίου. Στον ευρύ ορίζοντα μπορεί να διακρίνει κανεις ακόμη και τον Όλυμπο και τα Πιερία όρη.

Στο χαμηλότερο σημείο της πόλης μας, στα νότια της Κοζάνης, βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά τον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αναργύρους είναι η τρίτη παλαιότερη εκκλησία (1600). Πανηγυρίζει εκτός του Δεκαπενταύγουστου, την Κυριακή της Διακαινεσίμου, στις 8 Σεπτεμβρίου (στο γενέθλιο της Παναγίας), στις 21 Νοεμβρίου (στα Εισόδια της Θεοτόκου) και σε άλλες Θεομητορικές γιορτές. Είναι ένα κατάφυτο μέρος, γεμάτο από ψηλά δέντρα και ευωδιαστά λουλούδια, που προσφέρει στους επισκεπτές του στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα