Γενικά

Άρση μέτρων: Σε 4 ημέρες όλα αλλάζουν σε εστίαση, λιανεμπόριο, διασκέδαση

Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος στα μέτρα στην εστίαση

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη άρση μέτρων η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, τη διασκέδαση και άλλους χώρους. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης καταργείται, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια χωρίς rapid test. Τα μέτρα φτάνουν στο τέλος τους έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες, κατά τους οποίους ισχύουν οι περιορισμοί. Από την Κυριακή 1η Μαΐου, οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κυκλοφορούν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να το επιδεικνύουν για την είσοδό τους, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο απαλλάσσονται από το κόστους του rapid test.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν καθώς αναμένεται να επαναξιολογηθούν και δεν αποκλείεται να επιστρέψουν από το φθινόπωρο.

Πιο αναλυτικά, όλα τα μέτρα που καταργούνται για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους είναι τα εξής:

  • Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης

Από την Πρωτομαγιά δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

Είχαν προηγηθεί οι αλλαγές στις ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών από τις αρχές Απριλίου, που παρέτειναν τη χαλάρωση σε όσους δεν είχαν κάνει τρίτη δόση εμβολίου ή είχαν νοσήσει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών πριν. Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες.

  • Το τέλος των rapid test των μη εμβολιασμένων

Με την κατάργηση των πιστοποιητικών, έρχεται και το τελευταίο rapid test για τους ανεμβολίαστους, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλάδους. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, ο έλεγχος μειώνεται σε έναν την εβδομάδα, από δύο που ίσχυε εδώ και καιρό, αρχής γενομένης επίσης από την 1η Μαΐου.

Ένα «θολό» σημείο όμως που παραμένει, και πρέπει να αποσαφηνιστεί με την ΚΥΑ που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, είναι αν η κατάργηση των μέτρων θα αφορά και τους κλειστούς χώρους. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως είχε αναφέρει στις ανακοινώσεις που είχε κάνει, πως δεν χρειάζεται πια στους χώρους όπου ήταν απαραίτητο. Υπενθυμίζεται, ότι οι ανεμβολίαστοι αποκλείονταν από τους εσωτερικούς χώρους και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος ούτε με αρνητικό rapid test.

  • Χωρίς self test οι μαθητές στα σχολεία

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, αλλά και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα χωρίς self test. Tα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα μπορεί να καταργούνται επίσης από 1 Μαΐου, όμως δεν παύουν να χρησιμοποιούνται. Το πλαίσιο αλλάζει και στο εξής, όταν υπάρχει ένα παιδί που είναι θετικό στην Covid θα γίνεται έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος.

  • Πετάμε τις μάσκες στους κλειστούς χώρους

Η ζωή θα επιστρέψει σχεδόν στην απόλυτη κανονικότητα από την 1η Ιουνίου, όταν θα καταργηθούν πια και οι υποχρεωτικές μάσκες στους κλειστούς χώρους. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα ισχύει μέχρι και τις 31 Μαΐου, ενώ από την επόμενη μέρα αίρεται η υποχρέωσή της. Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία, τις κλινικές, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα