Κοζάνη Τοπικά Νέα

Δ. Μακεδονία: Επιτυχημένο το σεμινάριο “Ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Οι Νέοι σε δράση” (βίντεο)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο νεολαίας “Ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Οι Νέοι σε δράση”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.

Τη διαδικτυακή ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό η κα Άννα Δάντη, Senior Policy Officer at European Commission, Ομάδα Επικοινωνίας, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η κα Παρασκευή Βρυζίδου, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, η κα Πέτη Πέρκα, Βουλευτής ΠΕ Φλώρινας και ο Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας.

Ειδικότερα όσον αφορά το σκέλος των χαιρετισμών, η κα Άννα Δάντη, Senior Policy Officer at European Commission, Ομάδα Επικοινωνίας, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εξήρε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal) ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά μας αλλά και στο NextGenerationEU, το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρώπης για μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και της ενεργοποίησης των νέων για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε την ανάγκη για ανάσχεση της φυγής των νέων της περιοχής μας (brain drain) και το γεγονός πως οι νέοι και νέες θα πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο του σχεδιασμού της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Ανάπτυξης εξειδικευμένης Ζώνης Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία, που θα καταφέρει να εγκαθιδρύσει ένα οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή μας, προσελκύοντας εταιρείες τεχνολογίας, νέο ακαδημαϊκό, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό και νέες επενδύσεις με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η κα Παρασκευή Βρυζίδου, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στη ζωή μας, ώστε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε όλοι μας και ειδικότερα οι νέοι και νέες, τη σημασία της μετάβασης, την ανάγκη των ανανεώσιμων πηγών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της σωστής οργάνωσης και ενημέρωσης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ποιότητα της ζωής, το μέλλον της γης και των παιδιών μας.

Η κα Πέτη Πέρκα, Βουλευτής ΠΕ Φλώρινας, έθεσε επί τάπητος το καίριο θέμα της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των πολιτών της Ευρώπης στην καθαρή και πράσινη ενέργεια καθώς και το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προφίλ της περιοχής μας, με την ουσιαστική συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών και τη συμπερίληψη των ενεργειακών κοινοτήτων στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.

Ο Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, απευθύνοντας χαιρετισμό, σκιαγράφησε την κατάσταση που πλήττει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το brain drain και τα εκρηκτικά ποσοστά νεανικής ανεργίας και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων, καθώς και ο ενεργός ρόλος τους στην τόνωση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Μετάβασης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο, στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν έμπρακτα τους νέους δίνοντας διεξόδους μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, των ανταλλαγών, των στρατηγικών συνεργασιών και άλλων διαδικασιών που υλοποιεί ο φορέας, με απώτερο στόχο τη στήριξη εξωστρέφειας της Περιφέρειάς μας.

 

Με το πέρας του κύριου μέρους της εκδήλωσης ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τους εισηγητές και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Αξίζει να σημειωθεί, πως η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε τις αναμενόμενες προσδοκίες καθώς πάνω από 55 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

ERT ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα