Κοζάνη Τοπικά Νέα

Δ. Μακεδονία: Νέα δεδομένα στις τηλεθερμάνσεις

Στη δημιουργία Διαδημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία: «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας» αναμένεται να προχωρήσουν οι Δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της τροφοδότησης των Τηλεθερμάνσεων με θερμική ενέργεια, μετά την απεξάρτηση τους από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (1/7/2020) στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη, του  περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, των δημάρχων Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, Αμυνταίου, Άνθιμου Μπιτάκη και ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ.

Μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης θα είναι η κατασκευή μιας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των Τηλεθερμάνσεων των πόλεων. Η λύση αυτή θα στηρίζεται και στο φυσικό αέριο.

Όλα αυτά θα εξειδικευθούν και θα αποτυπωθούν σε ένα αναλυτικό πλαίσιο κατανόησης και στρατηγικής συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών, ενώ παράλληλα με τους τρεις Δήμους προχωρούν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Φλώρινας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αυτή μετέβησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου σε σύσκεψη υπό τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη συμφωνήθηκε το κοινό πλαίσιο δράσης.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, αφού δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στο πλαίσιο της λύσης για τη ζητήματα των τηλεθερμάνσεων, επισήμανε ότι «ένα από τα επείγοντα θέματα της απολιγνιτοποίησης αντιμετωπίζεται κατά τρόπο που είναι  συμβατός με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, βιώσιμος και οικονομικά συμφέρων για τους καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας».

Παράλληλα όπως ανέφερε γίνονται εντατικές διεργασίας για την κατάρτιση του masterplan που θα διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες δυνατότητες που προκύπτουν από τις προτάσεις της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφερόμενος για το θέμα των Τηλεθερμάνσεων ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου  Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και χαρακτήρισε  «ιστορική ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία» τη χθεσινή γιατί όπως τόνισε, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και οικονομικά συμφέρουσας για τα νοικοκυριά λύσης».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα