Γενικά

Δείκτης Μιζέριας: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα- Ποια είναι η χειρότερη χώρα

Η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου, είναι -απροσδόκητα- η Λιβύη. Ποια είναι η εξήγηση.

Βελτίωση κατά 35 θέσεις εμφάνισε φέτος η κατάταξη της Ελλάδας στον «δείκτη μιζέριας» που εκδίδει κάθε χρόνο ο καθηγητής οικονομικών του Johns Hopkins University, Steve Hanke. Φέτος εμφανίζεται στην 88η θέση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 53η θέση.

Στην οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ανεργία φέρνουν μιζέρια, ενώ το «αντίδοτο» είναι η οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει ο Hanke. Ο Δείκτης Μιζέριας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον οικονομολόγο Arthur Okun, ώστε να έχει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon Johnson μία εύκολα αντιληπτή εικόνα της οικονομίας.

Εκείνος ο αρχικός δείκτης υπολογιζόταν με βάση τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ στην πορεία, ο Misery Index τροποποιήθηκε αρκετές φορές, πρώτα από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Barro και στη συνέχει από τον Hanke.

O Annual Misery Index του Hanke υπολογίζεται από την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Κούβα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.221,8%, καθώς το πέσο υποτιμήθηκε κατά 95% μέσα στο 2021. Ακολουθούν η Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος.

Η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην  88η θέση της λίστας, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 53η θέση.

Πηγη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα