Γενικά

Δεσκάτη: Γιατί σκοτώνουν την Αρχαιότερη Βελανιδιά της Ευρώπης; – (εικόνες)

Επισκέφτηκα αυτό το “Μνημείο” της φύσης, όπως αναφέρει και η πινακίδα που έχει στηθεί από τον Δήμο Δεσκάτης, το περασμένο Σαββατοκύριακο και η Αιωνόβια αυτή Βελανιδιά ξεχώριζε από μακριά καθώς πλησιάζαμε με το αυτοκίνητο κατηφορίζοντας από την Δεσκάτη.
Μόνο όταν φτάσαμε αντιληφθήκαμε το μέγεθος της, αλλά δυστυχώς μετα το αρχικό δέος μόλις βρεθήκαμε κάτω από τα κλαδιά της, καταλάβαμε πώς αυτή η πινακίδα που έχει στηθεί ήταν ο μοναδικό πράγμα που έχουν κάνει οι αρχές για να την διατηρήσουν ζωντανή.
Το δέντρο όχι μόνο έχει αφεθεί στην τύχη τους, να παλέβει με τα προβλήματα “γήρατος” (κουφάλες, μύκητες κτλ) που αντιμετωπίζει, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα λειτουργεί εναντίον του.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την διαπλάτυνση του δρόμου, “πάρκαρε” τον οδοστρωτήρα του κάτω από το δέντρο και έσπασε τα κλαδιά της.
  • Πιθανόν για το ίδιο έργο, θεώρησαν καλό να μαρκάρουν το δέντρο με κόκκινο σπρέι.
  • Μια πινακίδα, είναι καρφωμένη στο κορμό του δέντρου, μπετά στη βάση του, κτλ!
Γιατί;
Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://photos.app.goo.gl/THiVZxL32XyptQ9C7 με δικαίωμα για ελεύθερη αναδημοσίευση.
Ο σκοπός αυτού του μηνύματος είναι μόνο να κάνω γνωστή κατάσταση, να ευαισθητοποιήσω τις αρχές ώστε να λάβουν μέτρα και παρατείνουν την ζωή αυτού του μνημείου της φύσης.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία σχέση με την περιοχή δεν γνωρίζω τις τοπικές/ περιφερειακές αρχές, υποψηφίους κτλ, καθώς δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί ο σκοπός του μηνύματος μου.
Συμπτωματικά η επίσκεψη μου συνέπεσε την είδηση του βανδαλισμού ενός δέντρου 300 ετών στην Βρετανία. με https://www.iefimerida.gr/kosmos/bretania-bandaloi-ekopsan-emblimatiko-dentro-toy-rompen-ton-dason

George Gounaris

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα