Γενικά

Δημόσιο: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας όταν υπάρχει επαφή με το κοινό- Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

 

Η εγκύκλιος εκδόθηκε έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση», αναφέρει η εγκύκλιος. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Τετάρτη, έχει επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μεταξύ άλλων, αλλά και στη Βουλή.

Παράλληλα, το ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι προηγούμενη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι: «οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η εγκύκλιος, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνίσταται προαιρετικά η χρήση μάσκας και σε περιπτώσεις που δεν είναι υποχρεωτική, αλλά παρατηρείται συνωστισμός.

 

«Συνιστάται στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η ως άνω προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση», αναφέρει συγκεκριμένα η εγκύκλιος.

 

Ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού «θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες», επισημαίνεται ακόμη.

 

Τέλος, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην επιτροπή των ειδικών αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Η εγκύκλιος για τη χρήση μάσκας στο Δημόσιο ΕΔΩ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα