Γενικά

Εαρινή ισημερία 2024, σήμερα η πρώτη μέρα της άνοιξης!

Η 20η Μαρτίου είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης για το 2024 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αυτό συμβαίνει διότι η εαρινή ισημερία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, 20 Μαρτίου 2024, στις 05:06.

Στο νότιο ημισφαίριο, η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι’ αυτό ονομάζεται φθινοπωρινή.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ηλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο, η παρέκκλιση του άξονα της Γης είναι μηδενική προς τον Ηλίου.

Το όνομα ‘ισημερία’ προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ‘ίσος’ και ‘ημέρα’, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, ‘equinox’, προέρχεται από το λατινικό ‘aequus’ (ίσος) και ‘nox’ (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Οι ονομασίες ‘εαρινή’ και ‘φθινοπωρινή’ ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο, υπάρχουν εποχές που είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα