Γενικά

Εισαγγελική έρευνα για τις θεωρίες συνωμοσίας και τον κορωνοϊό

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Νικόλαου Στεφανάτου

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε την έρευνα για τις αναρτήσεις στα social media με τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό – Καλούσαν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα.
Ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για τις θεωρίες συνωμοσίας και τον κορωνοϊό, με έμφαση να δίνεται σε αναρτήσεις στα social media.

Η προκαταρκτική εξέταση για τις θεωρίες συνωμοσίας και τον κορωνοϊό στα social media διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Νικόλαο Στεφανάτο.

Είχε προηγηθεί η αποστολή από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ αναλυτικών στοιχείων με τα επίμαχα δημοσιεύματα και διάφορες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία διακινούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων σε αυτές τις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα υπήρχε προτροπή στους πολίτες να αγνοήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που εφαρμόζονται για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες έχουν επιβεβαιωθεί 398 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά μόλις τα 54 θεωρούνται «εισαγόμενα», ενώ παρατηρείται σημαντική διασπορά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μια ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει 124, ενώ την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 είχε γνωστοποιήσει ότι επιβεβαιώθηκαν 121. Συνολικά, 398 κρούσματα σε 3 ημέρες. Από αυτά, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν τα 88 και στη Θεσσαλονίκη τα 107.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για θεωρίες συνωμοσίας και κορωνοϊό: Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με τα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις στα social media που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η πανδημία κορωνοϊού δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα, ώστε να μην απειληθεί η Δημόσια Υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο». είχε αναφέρει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταστήσει σαφές πως «σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της Δημόσιας Υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

Η εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις στα social media με τις θεωρίες συνωμοσίας και τον κορωνοϊό, ξεκίνησε ενώ ήδη έχουν τεθεί τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, τοπικού χαρακτήρα, λόγω «έκρηξης» κρουσμάτων (π.χ. Πόρος)

 

athensvoice.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα