Έξι χρόνια χωρίς την Ελένη Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε άγρια από νταήδες. Το χρονικό της υπόθεσης.
Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.
Έξι χρόνια πριν, η κοινή γνώμη “πάγωσε” από τον εντοπισμό της σορού της νεαρής κοπέλας σε κόλπο στους Πεύκους της Ρόδου, στις 28 Νοεμβρίου 2018.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη βρέθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στην περιοχή “Φώκια” στους Πεύκους Το προηγούμενο βράδυ οι Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λούτσαϊ ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε στη δολοφονία της.
Η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε ομαδικώς. Στη συνέχεια, δέχθηκε επίθεση με σιδερένιο αντικείμενο και έχασε τις αισθήσεις της, κάτι που οδήγησε τους δύο άντρες να μεταφέρουν το σώμα της στη παραλία σε κοντινή περιοχή και να την πετάξουν στη θάλασσα.
Με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ιατροδικαστή έγινε γνωστό ότι η Ελένη Τοπαλούδη ήταν ακόμα ζωντανή Το θύμα δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι που. Ύστερα από πτώση σε βράχια, έχασε εντελώς τις αισθήσεις της λόγω σοβαρού τραύματος και πνίγηκε στη θάλασσα. Στο αυτοκίνητο του 21χρονου βρέθηκε DNA υλικό της Ελένης Τοπαλούδη.
Οι δράστες συνελήφθησαν από τις αρχές ύστερα από εξέταση οπτικοακουστικού υλικού και DNA, που οδήγησε στον εντοπισμό τους στις 5 Δεκεμβρίου 2018.
Αρχικά, και οι δύο νεαροί ομολόγησαν τις πράξεις τους. Τον ίδιο μήνα, ένας εκ των δραστών είχε βίαιο παρελθόν με πολλαπλές καταγγελίες στις αρχές. Ο Αλέξανδρος Λούτσαϊ στη κατάθεσή του τον Δεκέμβριο του 2018 ανέφερε ότι η Ελένη Τοπαλούδη βασανίστηκε στο σπίτι και παρακάλεσε τους δύο δολοφόνους να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, λίγο πριν τον θάνατο της.
Η ανακριτική διαδικασία διήρκησε συνολικά 10 μήνες, ενώ η δίκη των δύο δραστών ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2020.[ Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας οι δύο δράστες υπέπεσαν σε αντιφατικές καταθέσεις, ενώ επιχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Με δικαστική απόφαση αμφότεροι παρέμειναν σε κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης. Η συλλογή στοιχείων και ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισαν οριστικά στις 15 Ιουνίου 2019, με τους ανακριτές να έχουν συλλέξει απαραίτητο υλικό και στοιχεία εν όψει της δίκης.
Η δίκη
Ομόφωνα ένοχοι για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη. Το δικαστήριο έκανε γνωστή την ετυμηγορία του επί της ενοχής των δύο νεαρών κατηγορουμένων με την ποινή να ανακοινώνεται λίγο αργότερα και να επισύρει ισόβια κάθειρξη χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών.
Συγκεκριμένα, κατόπιν πρότασης της εισαγγελέως, η ποινή είναι ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη για βιασμό στον κάθε κατηγορούμενο. Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την εξέλιξη της δίκης και από τους γονείς της 21χρονης φοιτήτριας.
Κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αιτηθεί τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με συνθήματα κατά των γυναικοκτονιών και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών από τους συγκεντρωμένους έξω από την αίθουσα του Εφετείου.
“Να μην τους δώσετε κανένα ελαφρυντικό Δεν το αξίζουν”
Να μην δεχθούν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους ζήτησε από τους δικαστές η εισαγγελέας Έδρας του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό».
Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο» ενώ τόνισε πως δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν την μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Η κ. Δόγκα τόνισε πως «δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» αναφέροντας πως από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που χαρακτηρίζει τους δύο νεαρούς είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης» ενώ αναφέρθηκε σε «ηθική διαστροφή» που εμφανίζει ο χαρακτήρας των δύο την ίδια στιγμή που «τα στοιχεία βοούν».
«Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» επανέλαβε η εισαγγελέας συνδέοντας την ψευδή, κατά την άποψη της, έκφραση λύπης με τη στάση των κατηγορουμένων που «ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».
Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε χειροκροτήματα κάποιων από τους παρευρισκόμενους στο δικαστήριο, οι οποίοι δέχθηκαν την επίπληξη της προέδρου. Ενόσω μιλούσε η εισαγγελική λειτουργός ο πατέρας της Ελένης κρατούσε ψηλά δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.
Οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν κατά περίπτωση από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Η πλευρά του Ροδίτη κατηγορούμενου ζήτησε επιπλέον να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.
“Ντρέπομαι που γεννήθηκα Ελληνίδα στη χώρα που με προδίδει”
Η μητέρα της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη, η Κυριακή Αρμουτίδου Τοπαλούδη, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της δίκης για την υπόθεση της κόρης της, μιλώντας στο κανάλι του Alpha ξέσπασε, δίνοντας όρκο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα, όσον αφορά στους βιασμούς.
Στην ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη με την απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της κόρης της και ακόμη 15 έτη φυλάκισης για τον βιασμό της, ενώ δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό υποστήριξε: “Όχι δεν είμαι ικανοποιημένη. Τα 25 χρόνια μπορεί να γίνουν οκτώ. Όλοι μου λένε σε οκτώ χρόνια θα βγουν! Πόση ικανοποίηση να αισθανθώ. O ποινικός κώδικας που υφίσταται έδωσε τη μεγαλύτερη ποινή. Αλλά πόση ικανοποίηση να αισθανθώ; Η Ελένη μου εφυγε και δεν θα ξανάρθει”.
“Όλο αυτό το σύστημα, ο ΠΚ, ευνοεί δολοφόνους. Γέμισε η ζωή μας από δολοφόνους και βιαστές. Μου λένε μάνες που έχασαν παιδιά, ‘ντρεπόμαστε γι’ αυτούς τους νόμους. Ορκίστηκα στην ψυχή του παιδιού μου, κάθε φορά που πάω στον τάφο της και οδύρομαι και ξεμαλλιάζομαι, να πολεμήσω γι’ αυτούς τους νόμους, να γίνουν πιο αυστηροί και να μην θρηνήσουμε καμιά άλλη Ελένη. Να είναι μόνο η Ελένη της Κούλας, που έφυγε τόσο αποτρόπαια, τόσο ντροπιαστικά, σαδιστικά, σατανιστικά. Πολτοποιήσανε το παιδί μου. Το στραγγάλισαν. Του έκοψαν το αριστερό αφτί. Το βιάσανε. Οι βρωμίλοι της Ρόδου. Ούτε ο Χριστός δεν έζησε τέτοια βασανιστήρια. Δεινοπάθησε στα χέρια μισογύνηδων, βαρβάρων, τυράννων», ξέσπασε η μητέρα της Ελένης, ενώ είπε ότι το παιδί της πέθανε στα χέρια “τεράτων”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην τοπική ροδιακή κοινωνία:
“Έμαθαν και οι Ροδίτες να κλείνουν ένοχα μυστικά. Επιτέλους, όσοι καλύπτουν τα εγκλήματα, τον βιασμό είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Μην αποκαλούν παιδί τους την Ελένη. Δεν είναι κανενός τους. Να λείπουν τα κλάματα και ο οίκτος. Όταν μπορούσαν, κάλυπταν. Είναι συνένοχοι πολλοί εκεί κάτω στο νησί. Και δεν τους σώζει τίποτα. Στον ουρανό της Ρόδου πλανάται μια αδικοχαμένη ψυχούλα που φωνάζει στους Ροδίτες “γιατί το κάνατε αυτό;”. Πολλοί ξέρουν πολλά και δεν μιλάνε. Δίνουν συγχώρεση στον βιαστή. Να ντρεπόμαστε. Ντρέπομαι που γεννήθηκα Ελληνίδα σε αυτή τη χώρα που με προδίδει. Αν η Ελένη ήταν δικό τους παιδί, απευθύνομαι σε όλο τον πολιτικό κόσμο, τι θα κάνανε; Δεν πήρα απάντηση μέχρι σήμερα. Όλοι τους αγωνίζονται για την καρέκλα τους”.
Όσον αφορά την εισαγγελέα, η οποία με την αγόρευσή της προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, η κα. Τοπαλούδη ανέφερε: “Η κ. Αριστοτελεία της καρδιάς μας ξεπερνάει τις λέξεις και μας γεμίζει με ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα. Εκανε χιλιάδες ερωτήσεις. Προσπαθούσε να βγάλει αλήθειες. (…) Εισαγγελέας, με κεφαλαία γράμματα. Υποκλίνομαι σε αυτή τη γυναίκα. Δεν τους άρεσε που ήταν γυναίκα;”.
“Όσο εκτρέφουμε νταήδες και ψευτόμαγκες”
Η Κούλα Αρμουτίδου μίλησε πρόσφατα στο Magazine του NEWS 24/7, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας πως “τα συγχωροχάρτια για τους νταήδες πρέπει επιτέλους να τελειώνουν”.
“Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, είτε είναι παντρεμένες, είτε σε σχέση, με σύντροφο, με φίλο. Να μην ανεχτούν ποτέ οποιαδήποτε κακοποιητική στάση απέναντί τους. Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε κακοποίηση, είτε είναι με λόγια, είτε με ξυλοφορτώματα, με εκδορές, με μώλωπες. Δεν είναι υποχρεωμένη καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος. Να αναγνωρίζουν από νωρίς τα σημάδια. Να μη δέχεστε ταπεινώσεις, εξευτελισμούς να μη γίνετε υποχείριο κανενός νταή. Τελειώνουν τα συγχωροχάρτια για αυτούς τους άνδρες. Η γυναίκα είναι ισότιμη, ισάξια.
Σε μια σχέση το μόνο για το οποίο υπάρχει χώρος είναι η αγάπη. Απόλυτος σεβασμός στην ύπαρξη, στη ζωή, στο κορμί. Μια γυναίκα δεν είναι κτήμα κανενός. Ανήκει μόνο στον εαυτό της. Να το βάλουν πολύ καλά στο μυαλό τους οι άνδρες. Με ποιο δικαίωμα κάποιος στραγγαλίζει την ψυχή μιας γυναίκας; Δεν έχει δικαίωμα να την ακουμπήσει. Όχι να την χτυπήσει, να τη σκοτώσει και να τη σπρώξει από τα βράχια. Επειδή «δεν του βγήκε η φάση».
Θέλουμε αγάπη που να μας πηγαίνει στο φως και τον ήλιο. Όχι στα σκοτάδια. Όχι να φοβόμαστε να φύγουμε από μια σχέση που χωλαίνει. Καμία γυναίκα δεν φεύγει από μια υγιή σχέση, ασφαλή, χωρίς χλευασμό και υποτίμηση.
Παντού και πάντα υπήρχε η κακοποίηση της γυναίκας. Στα χρόνια της μητέρας μου υπήρχε ο πάτερ φαμίλιας, που φερόταν στη γυναίκα όπως στα ζώα που είχε στη στάνη. Τότε στα χωριά μεγάλωναν τις γυναίκες και τους μάθαιναν να υποκλίνονται, να ταπεινώνονται, να ζουν μόνο για τον σύζυγο και τα παιδιά και να εξευτελίζουν τον εαυτό τους.
Υπήρχε πάντα ο σύζυγος, ο σατράπης, ο αφέντης, που σε χτυπούσε και η οικογένειά σου δεν σε έπαιρνε πίσω. Ο άνδρας που τα θέλει όλα και «εντάξει μωρέ ας πει καμιά κουβέντα παρά πάνω, άνδρας είναι». «Δεν πρέπει να έχεις λόγο, θα σωπαίνεις, άνδρας είναι». Επιτέλους ένα τέλος σε αυτά τα «άνδρας είναι». Όσο εκτρέφουμε νταήδες και ψευτόμαγκες τέτοια θα γίνονται.
Και κάτι ακόμη για τους νόμους. Το αγκάθι που λέγεται Ποινικός Κώδικας. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική. Ο Ποινικός Κώδικας να αλλάξει. Εμένα με καταδίκασαν σε μια ζωή χωρίς χρώμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς προσμονή. Τα ισόβια να είναι ισόβια. Στην Κύπρο πλέον συμπεριλαμβάνεται ο όρος γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα. Γιατί οι αντιδράσεις για τον όρο στην Ελλάδα; Μα φυσικά γιατί αν συμπεριληφθεί ο όρος γυναικοκτονία θα αποδεχτούμε ότι είμαστε πατριαρχική κοινωνία. Αυτοί που αντιδρούν ξέρουν πως αν τον δεχτούν, αποδέχονται την πατριαρχία τους.
Τους ακούμε όλους να λένε «Σπάσε τη σιωπή» όμως μια γυναίκα που θα πάει σε ένα Αστυνομικό Τμήμα συνήθως θα αποθαρρυνθεί να μιλήσει. Επαρκείς φορείς και δομές δεν δημιουργούνται για να τη στηρίξουν. Πέρα από τα συνθήματα, στην ουσία, βοηθιέται στο έπακρο μια κακοποιημένη γυναίκα; Αν δεν υπάρχουν γονείς και οικογένεια να την στηρίξουν ψυχικά και οικονομικά πώς θα μιλήσει;”.