Γενικά

Επίσημο: 1η Ιουνίου ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Την οριστική επαναλειτουργία τους αποφάσισε η κυβέρνηση μετά το «πράσινο φως» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Οριστική είναι πλέον η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών  την 1η Ιουνίου καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε την εισήγηση των λοιμοξιωλόγων για το άνοιγμά τους.

Με ανακοίνωση του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε γνωστό ότι: «Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

  • οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
  • οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
  • οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί».

Ο κ. Χατζηγεωργίου, στην ενημέρωση της Κυριακής, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία: «Η επιτροπή συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για αυτό το θέμα για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι υπέρ του ανοίγματος». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές. Επίσης, ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός. Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα. Αντίστοιχη οδηγία θα υπάρξει και για τους παιδικούς σταθμούς».

 

Ο κύριος Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε ξανά και σε τρεις αντικειμενικούς λόγους που το άνοιγμα των σχολείων δεν θα επιδρούσε αρνητικά στη διασπορά της πανδημίας. Όπως είπε, «γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν, οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι εξαιρετικά χαμηλές μόλις 0,01% στα παιδιά και η μεταδοτικότητα του ιού είναι χαμηλότερη από τα παιδιά». Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε με νόημα: «Η φάση του ανοίγματος για δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική», τόνισε ο υφυπουργός της Πολιτικής Προστασίας.

Η άποψη του Σωτήρη Τσιόδρα

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία έχει ταχθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο». Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων. «Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω, κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

 

Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

  1. Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.
  2. Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.
  3. Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.
  4. Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο».

Περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας στα δημοτικά, στα νηπιαγωγεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα δοθούν τη Δευτέρα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σε αυτή θα μετάσχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα μιλήσουν για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα