Γενικά

Εργασιακά: Έρχονται ριζικές αλλαγές – Τι ισχύει για 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες και άδειες

Κομβικές μεταρρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων.

Μεγαλύτερη «ευελιξία» στις ημερήσιες ώρες απασχόλησης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με προσαρμοσμένο 8ωρο στις ανάγκες της επιχείρησης, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων για την γνωστοποίηση των επιπλέον ωρών απασχόλησης των εργαζομένων με την κατάργηση του όρου της υπερεργασίας και διατήρηση μόνο του καθεστώτος των υπερωριών. Στο νέο πλαίσιο που προωθείται, οι επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

Επιπλέον, νομοθετείται η τηλεργασία με την θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων για εργοδότες και εργαζόμενους, όπως επίσης αλλάζει εκ βάθρων ο συνδικαλιστικός νόμος, ενώ θεσμοθετείται το «Εργάνη IΙ» και η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους νομοθετείται η αύξηση των ημερών της άδειας πατρότητας και η χορήγηση επιπλέον γονικής άδειας 6 μηνών και στους δύο γονείς με αποδοχές τους δυο πρώτους μήνες από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το μοντέλο του 2011, κατά την διευθέτηση, ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για ένα έτος, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι ώρες της υπερεργασίας και των νόμιμων υπερωριών της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, παραμένει στις 40 ώρες (για όσους εργάζονται με 5ήμερο 8ωρο), ενώ με συνυπολογισμό των ανωτέρω ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Σημαντικά επίσης αναμένεται να αυξηθούν τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο (90 ώρες το έτος) προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες το έτους στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να καταργηθεί η σημερινή διάκριση μισθού και ημερομισθίου, μέτρο που θα συμπαρασύρει και την σημερινή διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών. Αναμένεται επίσης να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα του εργοδότη, να αξιώνει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία αλλά να μισθοδοτείται, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα