Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» (Euclid) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που σχεδιάστηκε για την εξερεύνηση των μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος, έστειλε τις πρώτες του εικόνες από τον κόσμο.
Τις πρώτες εικόνες κατέγραψαν τα δύο συστήματα απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου, στο πλαίσιο της δοκιμής των οργάνων, αποκαλύπτοντας γαλαξίες, νεφελώματα και αστρικές συστάδες.
«Μετά από πάνω από 11 χρόνια σχεδιασμού και ανάπτυξης του Ευκλείδη, είναι συναρπαστικό, αλλά και συγκινητικό να βλέπεις τις πρώτες αυτές εικόνες» παραδέχεται ο Τζιουζέπε Ράκα, πρότζεκτ μάνατζερ του εγχειρήματος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
«Είναι ακόμη πιο απίστευτο αν αναλογιστούμε πως βλέπουμε μόλις λίγους γαλαξίες εδώ. Ο πλήρως βαθμονομημένος Ευκλείδης θα παρατηρήσει τελικά δισεκατομμύρια γαλαξίες για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του ουρανού» εξηγεί στην ανακοίνωσή του.
Το διαμέτρου 1,2 μέτρων τηλεσκόπιο θα παραμείνει στο αποκαλούμενο σημείο Lagrange L2, όπου βρίσκεται επίσης και το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Τζέιμς Γουέμπ.
«Είναι φανταστικό να διαπιστώνουμε πως η τελευταία προσθήκη στον στόλο επιστημονικών αποστολών της ESA λειτουργεί ήδη τόσο καλά. Είμαι απολύτως βέβαιος πως η ομάδα πίσω από την αποστολή θα χρησιμοποιήσει επιτυχώς τον Ευκλείδη για να αποκαλύψει τόσο πολλά για το 95% του σύμπαντος για το οποίο γνωρίζουμε τόσα λίγα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Γιόζεφ Ασμπάχερ.
To τηλεσκόπιο θα περάσει τους επόμενους δύο μήνες δοκιμάζοντας και βαθμονομώντας τα όργανά του, προτού ξεκινήσει την κύρια αποστολή έρευνας του ενός τρίτου του ουρανού, τα επόμενα έξι χρόνια.
Η αποστολή του «Euclid», αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θεωρείται πως θα ρίξει φως στα δύο πιο περίπλοκα και δυσνόητα συστατικά του σύμπαντος, τη σκοτεινή ενέργεια (τη μυστηριώδη δύναμη που φέρεται να επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος) και τη σκοτεινή ύλη (μια μορφή ύλης που φέρεται να συνεισφέρει κατά 80% στη συνολική μάζα του σύμπαντος, λειτουργώντας σαν «κοσμική» κόλλα που συγκρατεί τους γαλαξίες μεταξύ τους).
Τόσο η σκοτεινή ενέργεια όσο και η σκοτεινή ύλη είναι αθέατες και οι αστρονόμοι μπορούν μόνο να υποθέτουν την ύπαρξή τους μετρώντας την επίδρασή τους στη συμπεριφορά των αστέρων και των γαλαξιών.