Γενικά

Φόρος στον άνθρακα -Η φορολογία είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή;

Tην πρόταση του ΔΝΤ για την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, ο οποίος ως το 2030 θα φθάσει  στα 75 δολάρια ανά τόνο, επανέφερε στο προσκήνιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του χθες στο 3ο Συνέδριο για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διοργάνωσε το Economid στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Ο φόρος στον άνθρακα, όπως είπε, είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους  2 βαθμούς Κελσίου ως το 2100.

Η σχετική μελέτη του ΔΝΤ δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη και φαίνεται να προκάλεσε αρκετή αίσθηση, όχι μόνον για τις προβλέψεις που περιείχε αλλά και για ορισμένες από τις λύσεις που προτείνει. Γιατί το Ταμείο δέχεται μεν ότι μία τόσο μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας, εξ αιτίας του φόρου άνθρακα, θα ήταν δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ειδικότερα για τις φτωχές χώρες, παραθέτει όμως ως λύση στο πρόβλημα την πρακτική μίας πλούσιας χώρας, της Σουηδίας, της οποίας η οικονομία και οι πολίτες προφανώς αντέχουν το μέτρο : Η Σουηδία αύξησε σταδιακά το φόρο άνθρακα από 28 δολ/τόνο το 1991 σε 127 δολ/τόνο φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων σε συνδυασμό με αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους ασθενέστερους.

“Ο επαναπροσδιορισμός της ανάπτυξης είναι αναπόφευκτος και η έννοια της βιωσιμότητας έρχεται να τονίσει αυτό ακριβώς που λείπει σήμερα, μία ισότιμη και παράλληλη ανάπτυξη τριών πυλώνων, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας” ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον,  κατευθύνοντας κεφάλαια σε δράσεις στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Responsible Banking Principles – UNEP Finance Initiative), οι οποίες υπεγράφησαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη Δράση για το Κλίμα, επιδιώκουν να καθορίσουν το ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Οι 130 τράπεζες από 49 χώρες που τις υπέγραψαν δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν την επιχειρηματική τους στρατηγική με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας, όπως αυτοί παρουσιάζονται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Οι Αρχές, ως ένας τραπεζικός οδικός χάρτης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, θέτουν παγκόσμιους όρους αειφορίας, αποσκοπώντας στη δημιουργία αξίας τόσο για τους μετόχους των τραπεζών όσο και για την κοινωνία. Μεταξύ άλλων, προσδιορίζουν τα κριτήρια για την υπεύθυνη και αειφόρο τραπεζική μέσα από την ολιστική αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που πηγάζουν από τις δραστηριότητες των τραπεζών. Επίσης, ενθαρρύνουν τις τράπεζες να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν τον αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό, στην κοινωνία και το περιβάλλον από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον εντατικοποιήσει την ενασχόλησή τους με την κλιματική αλλαγή, με πιο σημαντική την πρωτοβουλία σύστασης του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System – NGFS) στο οποίο συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα δίκτυο που, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του,  έχει συσταθεί με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και την ενδυνάμωση του ρόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αγώνα για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Μέλη του Δικτύου είναι σήμερα κεντρικές τράπεζες χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ συμμετέχουν επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε επίσης τη συνδρομή του ασφαλιστικού τομέα, καθώς η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λειτουργώντας είτε ως μηχανισμός προσαρμογής, μέσω της απορρόφησης ζημιών από τη διάθεση κατάλληλων ασφαλιστικών προγραμμάτων, είτε ως μηχανισμός μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μέσω της κατάλληλης επιλογής των επενδύσεων προς δραστηριότητες που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

 

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα