Γενικά

Φωτιά στη Μόρια – Εκκενώθηκε από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες – Δήμαρχος Μυτιλήνης: να φύγουν, θα γεμίσουμε κορονοϊό

Αφορμή για την εξέγερση και πρόκληση φωτιάς ήταν η απομόνωση των διαπιστωμένων κρουσμάτων και των επαφών τους

Οκορονοϊός «καίει» τη Μόρια αφού τα δεκάδες διαπιστωμένα κρούσματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους χειρότερους φόβους, με τον καταυλισμό να καίγεται, έπειτα από εξέγερση προσφύγων και μεταναστών, όλη τη νύχτα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου και μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, την ώρα που έχουν εγκαταλείψει τη δομή χιλιάδες άνθρωποι, για την εκ νέου εγκατάσταση των οποίων δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση. Όπως μετέδωσε το OPEN TVστο νησί μεταβαίνουν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ με συνολικά 60 άνδρες, ώστε να συνδράμουν την Αστυνομία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, καίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση πως 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, ομάδες μεταναστών εμπόδισαν τους πυροσβέστες όταν έφτασαν στο ΚΥΤ, ενώ εξακολουθούν να δημιουργούνται νέες εστίες παρά τη συνεχή προσπάθεια της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Άλλοι, αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Κατά τις 2:30 το ξημέρωμα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ, αποτρέποντάς τους από το να μπουν στην πόλη.

Μιλώντας στο OPEN TV, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δήλωσε πως μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στην Εθνική Οδό 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών και άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας λόγο για «υγειονομική βόμβα», ενώ τόνισε πως το ΚΥΤ έχει καεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», «το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ. Από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η Αστυνομία στο δρόμο για να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορονοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. Σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας».

Θα γεμίσει η Μυτιλήνη με κορονοϊό αν δεν απομακρυνθούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τονίζει ο Στρατής Κύτελης

Φόβους ότι θα υπάρξει διασπορά του κορονοϊού σε όλη την Μυτιλήνη αν δε απομακρυνθούν άμεσα και σε περιοχή μακριά από τον αστικό ιστό οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά την φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Μόρια εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. «Δεν μπορούν να μείνουν δεύτερη μέρα στο σημείο οι περίπου 12.000 πρόσφυγες.

Η θα πρέπει να μεταφερθούν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή του νησιού-μακριά από οικισμούς ή θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε καράβια. Δέκα χρόνια μας έχουν αφήσει μόνους μας στο θέμα του προσφυγικού. Πρέπει εδώ και τώρα να απομακρυνθούν οι μετανάστες. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει διασπορά του ιού σε όλη την περιοχή» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

ehcu5cuxcaapu_v.jpeg
social media

Στην Εθνική Οδό παραμένουν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Εθνική οδό στο ύψος της Παναγούδας και απέχει έξι μόλις χιλιόμετρο από την Μυτιλήνη ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μπλόκα για να μην μετακινηθούν από κει.Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ συνολική δύναμης 60 ατόμων έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Πειραιά για τη Λέσβο ενισχύοντας τις δυνάμεις του νησιού. Σημειώνεται ότι από τον έλεγχο των δειγμάτων φαρυγγικού υγρού που ελήφθησαν το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από συνεργεία του ΕΟΔΥ μεταξύ 1900 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας και 100 εργαζομένων σε αυτό βρέθηκαν συνολικά 35 κρούσματα θετικά στον ιό, στο σύνολο τους πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο. Σημειώνεται ότι εκτός από τους 35 πρόσφυγες σε καραντίνα είχαν μπει άλλα 100 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό (σ.σ.: περί τα 35 άτομα) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα