Γενικά

Γιατί αλλάζει πάλι η ώρα

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας στη χειμερινή ώρα και γιατί

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, δηλαδή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, αλλάζει η ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω στις 04:00.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Μεταφορών, «την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

»Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά – ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για 60 επιπλέον λεπτά – ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του 1970, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα