Γενικά

Γιορτή του πατέρα σήμερα – Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες

Στην Ελλάδα, η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών.

Η ημερομηνία της Γιορτής του Πατέρα αλλάζει από χώρα σε χώρα, αν και στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο. Υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο, όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα τον Σεπτέμβριο. Πάντως, στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Γιορτή του Πατέρα είναι κινητή: Γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, δηλαδή φέτος γιορτάζεται σήμερα (18/06).

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή του Πατέρα στην Ελλάδα

Η Γιορτή του Πατέρα άρχισε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Πώς προέκυψε; Από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι, παρέμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Πάντως, έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής. Το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον – τότε – Πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, και αργότερα οριστικοποιήθηκε, το 1972, από τον Πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα, η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών. Ο λόγος; Η απαξίωση που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με τις αποφάσεις για την επιμέλεια των παιδιών στα διαζύγια. Σήμερα, η Γιορτή του Πατέρα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα