Γενικά

Γουναράδες Καστοριάς: Δεχόμαστε bullying και κοινωνικό αποκλεισμό λόγω κορονοϊού

Μεγάλη μερίδα Καστοριανών τους θεωρούν υπεύθυνους για την εξάπλωση του κορονοίού στην περιοχή τους

 

Ιδιότυπο bullying και κοινωνική απομόνωση δέχονται οι γουναράδες της Καστοριάς από μεγάλη μερίδα συμπολιτών τους, οι οποίοι τους θεωρούν υπεύθυνους για τη μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή, η οποία πλήγηκε από τον ιό ίσως περισσότερο από κάθε άλλο νομό στη χώρα. Στις 20 με 23 Φεβρουαρίου περίπου 100 γουναράδες από την Καστοριά βρέθηκαν σε έκθεση γούνας στο Μιλάνο, σε μια περίοδο που στην ιταλική πόλη έπαιρνε σημαντικές διαστάσεις η εξάπλωση του κορονοϊού. Η επιστροφή των γουναράδων στην Καστοριά συνέπεσε με τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι γουνοποιοί να θεωρηθούν από τους συμπολίτες τους υπεύθυνοι γι’ αυτό.

 

Από τότε και κυρίως από τις αρχές Μαρτίου και μετά πολλοί Καστοριανοί άρχισαν να κοιτάνε… στραβά τους γουναράδες, να αλλάζουν κατεύθυνση στο δρόμο, όταν τους συναντούσαν, να γράφουν σχόλια κατηγορίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προχωρούν σε διάφορες άλλες τραγελαφικές αντιδράσεις. «Έστειλαν συλληπητήρια μηνύματα στους γονείς μου, επειδή… πέθανα, ενώ γυναίκα φίλου μου, με τον οποίο πήγαμε μαζί σε φαρμακείο, του πέταξε ρούχα από το μπαλκόνι για να αλλάξει, όταν τον είδε μαζί μου. Με το δήμαρχο της Καστοριάς είμαστε φίλοι και όταν ασπαστήκαμε σε δημόσιο χώρο, τοπική ιστοσελίδα του ζητούσε επίμονα να κάνει τεστ για τον κορονοϊό. Παράλληλα, υπάρχουν υπερβολικά πολλά σχόλια στο facebook, τα οποία μας λένε ότι πρέπει να σιωπούμε ως ένδειξη πένθους, επειδή… σκοτώσαμε πολύ κόσμο. Αντιμετωπίζουμε έναν τρομερό κοινωνικό αποκλεισμό και δεχόμαστε πολλές κατηγορίες. Κανείς δε μιλάει για το γεγονός ότι την 1η Μαρτίου, Κυριακή της Αποκριάς, η Καστοριά πλημμύρισε από χιλιάδες κόσμο. Από τους 100 γουναράδες που πήγαμε στο Μιλάνο, δε νόσησε κανένας, ενώ μεταξύ των συναδέλφων μου υπάρχουν μόλις δύο κρούσματα κορονοϊού. Αναρωτιέμαι, πώς θα αντιμετωπίσει το τεράστιο τουριστικό πλήγμα η Καστοριά μετά τον κορονοϊό με αυτά που λέγονται», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας.

 

Η ανακοίνωση

Η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση ανάγκασε τους γουναράδες της Καστοριάς, μαζί με το Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών, να εκδώσουν ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο Μιλάνο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους και περιόρισαν τις μετακινήσεις τους στο χώρο της έκθεσης και στο ξενοδοχείο. Υποστηρίζουν ακόμα ότι μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα περιόρισαν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις τους και ακολούθησαν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ για προληπτικούς λόγους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους πριν από τις 13 Μαρτίου, χωρίς να απολύσουν εργαζόμενους.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι είναι ουσιαστική η προσφορά τους με δωρεές στις δομές υγείας της Καστοριάς, προκειμένου να συμβάλλουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα