Γενικά

Η ανάλυση του θεατρικού “Η Αντιπεθερίνη, του Νικολάου Λάσκαρη” από την Ελένη Κωστοπούλου

Η Αντιπεθερίνη, του Νικολάου Λάσκαρη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του θεάτρου απόψε πρόκειται να σας παρουσιάσω την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Νικολάου Λάσκαρη, Η Αντιπεθερίνη.
Το έργο γράφτηκε το 1909, ενώ τα θεατρικά έργα του συγγραφέα τυπώθηκαν μεταξύ 1924 και 1934 και κυκλοφόρησαν συνολικά πέντε τόμοι από τις εκδόσεις ¨Βασιλείου¨. Η Αντιπεθερίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή από την εκπομπή του ¨Θεάτρου της Δευτέρας¨, μεταδόθηκε πρώτη φορά την 9 Οκτωβρίου 1978 με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Χλόη Λιάσκου και Τζόλυ Γάρμπυ. Προβλήθηκε πάλι από την εκπομπή ¨Αξέχαστες θεατρικές μνήμες¨ την Τρίτη 4 Αυγούστου 1992. Ενώ το 2012 έγινε μια φιλότιμη προσπάθεια από τη θεατρική ομάδα του ¨Καλλιτεχνικού θεατρικού εργαστηρίου Αγρινίου¨.
Ο Νικόλαος Ι. Λάσκαρης (1868-1945) υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής γαλλικών θεατρικών έργων, αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, θεατρικός κριτικός και επιμελητής θεατρικών εκδόσεων, και κυρίως, ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου. Επιπλέον, ήταν και καθηγητής ιστορίας του θεάτρου, Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του προδρόμου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης θεατρικών συγγραφέων. Υπήρξε μέλος του Βασιλικού θεάτρου, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού θεάτρου, και λίγο πριν το τέλος του, διευθυντής του Εθνικού θεάτρου. Γενικότερα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του θεάτρου.
Η πλοκή του έργου:
Οι « πολύπαθοι» γαμπροί που θέλουν να απαλλαγούν ή και να «εξοντώσουν» τις πεθερές τους συγκροτούν έναν σύλλογο .Όμως η κυριαρχούσα στο έργο μας πεθερά Νόρα καιροφυλακτεί και όχι μόνο δεν υποκύπτει στις μηχανορραφίες που σχεδιάζει ο γαμπρός της Δημήτρης, αλλά ανακαλύπτει και τις κάθε είδους αταξίες του. Ο «άτακτος» γαμπρός όμως, όχι μόνο δεν κρατά κάποιες προφυλάξεις, αλλά παρασέρνει με κεφάτη ανευθυνότητα γυναίκες ,φίλους και σκυλιά με στόχο να κάνει το κέφι του .
 Πώς θα λυθούν όμως όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο από τη μεριά του γαμπρού όσο και από το στρατόπεδο της πεθεράς; Θα πάρει ο καθένας το μάθημά του;
Λίγα ακόμη στοιχεία για το έργο:
Το έργο είναι σίγουρα μια ευρηματική κωμωδία με σπιρτόζικους διαλόγους, έξυπνο χιούμορ και καλοστημένη πλοκή. Πραγματεύεται ένα θέμα που σίγουρα απασχόλησε κατά καιρούς σχεδόν όλους τους γελοιογράφους!
Το βασικό θέμα όπως γίνεται κατανοητό από όλους είναι το παρεξηγημένο πρόσωπο της πεθεράς που πήρε πολλές φορές εξαιρετικές διαστάσεις στα μάτια του παλαιότερου αλλά και σύγχρονου Έλληνα. Ο θεατής με ευχαρίστηση βλέπει πολλά πρόσωπα να παίζουν τους ρόλους του έργου χωρίς αυτό να τον ταλαιπωρεί.
Μια φορά οι καλόκαρδες πεθερές διασκεδάζουν με όσα τις μαρτυρεί ο συγγραφέας, ενώ οι άλλες… οι κακότροπες μπορούν με «ασφάλεια» να παρηγορηθούν ότι το έργο χαρακτηρίζεται μιας … κάποιας εποχής.
Πηγές:
Ελένη Κωστοπούλου 

1 σχόλιο

Η Ελένη Κωστοπούλου αναλύει την «Η Αντιπεθερίνη» – Φούιτ.gr 23 Μαΐου 2021 at 22:03

[…] Το θεατρικό έργο του Νικολάου Λάσκαρη Αγαπητοί φίλοι και φίλες του θεάτρου απόψε πρόκειται να σας παρουσιάσω την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Νικολάου Λάσκαρη, Η Αντιπεθερίνη. Το έργο γράφτηκε το 1909, ενώ τα θεατρικά έργα του συγγραφέα τυπώθηκαν μεταξύ 1924 και 1934 και κυκλοφόρησαν συνολικά πέντε τόμοι από τις εκδόσεις ¨Βασιλείου¨. Η Αντιπεθερίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή από την εκπομπή του ¨Θεάτρου της Δευτέρας¨, μεταδόθηκε πρώτη φορά την 9 Οκτωβρίου 1978 με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Χλόη Λιάσκου και Τζόλυ Γάρμπυ. Προβλήθηκε πάλι από την εκπομπή ¨Αξέχαστες θεατρικές μνήμες¨ την Τρίτη 4 Αυγούστου 1992. Ενώ το 2012 έγινε μια φιλότιμη προσπάθεια από τη θεατρική ομάδα του ¨Καλλιτεχνικού θεατρικού εργαστηρίου Αγρινίου¨. Ο Νικόλαος Ι. Λάσκαρης (1868-1945) υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής γαλλικών θεατρικών έργων, αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, θεατρικός κριτικός και επιμελητής θεατρικών εκδόσεων, και κυρίως, ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου. Επιπλέον, ήταν και καθηγητής ιστορίας του θεάτρου, Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του προδρόμου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης θεατρικών συγγραφέων. Υπήρξε μέλος του Βασιλικού θεάτρου, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού θεάτρου, και λίγο πριν το τέλος του, διευθυντής του Εθνικού θεάτρου. Γενικότερα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του θεάτρου. Η πλοκή του έργου: Οι « πολύπαθοι» γαμπροί που θέλουν να απαλλαγούν ή και να «εξοντώσουν» τις πεθερές τους συγκροτούν έναν σύλλογο .Όμως η κυριαρχούσα στο έργο μας πεθερά Νόρα καιροφυλακτεί και όχι μόνο δεν υποκύπτει στις μηχανορραφίες που σχεδιάζει ο γαμπρός της Δημήτρης, αλλά ανακαλύπτει και τις κάθε είδους αταξίες του. Ο «άτακτος» γαμπρός όμως, όχι μόνο δεν κρατά κάποιες προφυλάξεις, αλλά παρασέρνει με κεφάτη ανευθυνότητα γυναίκες ,φίλους και σκυλιά με στόχο να κάνει το κέφι του .  Πώς θα λυθούν όμως όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο από τη μεριά του γαμπρού όσο και από το στρατόπεδο της πεθεράς; Θα πάρει ο καθένας το μάθημά του; Λίγα ακόμη στοιχεία για το έργο: Το έργο είναι σίγουρα μια ευρηματική κωμωδία με σπιρτόζικους διαλόγους, έξυπνο χιούμορ και καλοστημένη πλοκή. Πραγματεύεται ένα θέμα που σίγουρα απασχόλησε κατά καιρούς σχεδόν όλους τους γελοιογράφους! Το βασικό θέμα όπως γίνεται κατανοητό από όλους είναι το παρεξηγημένο πρόσωπο της πεθεράς που πήρε πολλές φορές εξαιρετικές διαστάσεις στα μάτια του παλαιότερου αλλά και σύγχρονου Έλληνα. Ο θεατής με ευχαρίστηση βλέπει πολλά πρόσωπα να παίζουν τους ρόλους του έργου χωρίς αυτό να τον ταλαιπωρεί. Μια φορά οι καλόκαρδες πεθερές διασκεδάζουν με όσα τις μαρτυρεί ο συγγραφέας, ενώ οι άλλες… οι κακότροπες μπορούν με «ασφάλεια» να παρηγορηθούν ότι το έργο χαρακτηρίζεται μιας … κάποιας εποχής. Πηγές:agriniopress.gr/ach-aytes-oi-petheres     retrodb.gr/wiki/Η_αντιπεθερίνη        el.wikipedia.org/Νικόλαος_Λάσκαρης kouzounews.gr […]

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα