Κοζάνη Τοπικά Νέα

Η ‘’Εξυπνη γεωργία’’ με την βοήθεια drone και την στήριξη του Πολυτεχνείου Κοζάνης

Ο έλεγχος της καλλιέργειας του ροδάκινου Βελβεντού, του κερασιού των Γρεβενών και του Βερμίου, της φακής του Βοΐου, του φασολιού της Πρέσπας και της Καστοριάς η του περίφημου Κρόκου της Κοζάνης, θα μπορεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια να γίνεται με την βοήθεια drones, που θα ελέγχουν από τον αέρα όλα τα στάδια της ανάπτυξης των φυτών ή των δένδρων, θα εντοπίζουν ανωμαλίες και ασθένειες στο φύλλωμα, θα «διαβάζουν» προβλήματα στην σύσταση του εδάφους καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και με τη σωστή αποκωδικοποίηση των πληροφοριών από τον εξιδεικευμένο γεωπόνο, θα μπορεί ο καλλιεργητής να επεμβαίνει ακόμη και μικροσημειακά στο χωράφι του. Δεν πρόκειται για κάποιο μακρινό επιστημονικό όνειρο, αλλά για μια τεχνολογική πραγματικότητα, που αυτήν την περίοδο οι επιστήμονες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (πρώην Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δοκιμάζουν σε κανονικές συνθήκες πεδίου, σε καλλιέργειες του Βελβεντού και των Γρεβενών.

Στην παρουσίαση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος της Έξυπνης Γεωργίας (Smart Farming) και τής Γεωργίας Ακριβείας (Precision Farming), που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart Farming with drones» (MARS), ο συντονιστής του ερευνητικού έργου Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εξήγησε ότι ο άμεσος στόχος είναι «η αύξηση της αγροτικής παραγωγής, η μείωση του κόστους με στοχευμένες επεμβάσεις στη φυτοπροστασία και λίπανση, η ταχύτερη αντιμετώπιση κινδύνων από ιούς, μύκητες και ασθένειες που απειλούν τα δένδρα και τα φυτά, η αποφυγή υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα προϊόντα και η βελτίωση της ποιότητας τους». Ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση αγροκτήματος στις Αμυγδαλιές Γρεβενών, όπου από μια δοκιμαστικη λήψη του drone που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος, εντοπίστηκε στον έλεγχο του μη ορατού φάσματος, ότι υπάρχει πρόβλημα στο έδαφος. Στη συνέχεια, ο επιτόπιος εργαστηριακός έλεγχος που ακολούθησε εντόπισε ένα μύκητα που καταπολεμήθηκε μικροσημειακά με ελάχιστο κόστος για τον καλλιεργητή και με απειροελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον.

Πολλές ασθένειες δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, ενώ άλλες χρειάζεται χρόνος ανθρώπινη παρουσία και έλεγχος στο πεδίο της καλλιέργειας για να εντοπιστούν. «Η ακτινογραφία που θα κρατάμε στα χέρια μας οι επιστήμονες μετά το «σκανάρισμα» ενός αγροκτήματος από το drone, θα προσφέρουν πληροφορίες που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ήταν αντιληπτές» σημείωσε ο Π. Σαρηγιαννιδης . Οι πληροφορίες που καταγράφονται στο μη ορατό φάσμα φαίνεται ότι είναι και οι πιο σημαντικές γιατί εκεί οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν σε πολύ πρώιμο στάδιο ανωμαλίες στο φυτό, η προβλήματα στο έδαφος.

Στο πλαίσιο του MARS, έχουν πραγματοποιηθεί αναγνωριστικές πιλοτικές επιδείξεις του ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής προστασίας σε πραγματικές συνθήκες σε καλλιέργειες οπωροφόρων και σε καλλιέργειες σιτηρών.

Το ΑΠΕ- ΜΠΕ παρακολούθησε πτήση επίδειξης του drone προς στους εργαστηριακούς φοιτητές του τμήματος στην αγροτική περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Κρόκου. Το σκάφος, που στην εμφάνιση του μοιάζει με μικρογραφία ενός μαχητικού στελθ, πέταξε για περίπου 30 λεπτά και με την πολυφασματική κάμερα που διαθέτει με τέσσερις ενσωματωμένους αισθητήρες στο μη ορατό φάσμα και ένα αισθητήρα στο ορατό, «σκάναρε» μέσα σε μόλις 30 λεπτά μια έκταση 100 στρεμμάτων με καλλιέργεια κρόκου. Το σκάφος πέταξε σε ύψους 400 ποδιών, δεν ήταν καν ορατό στο ορίζοντα, αλλά ο χειριστής παρακολουθούσε το σχέδιο πτήσης και λάμβανε τις πληροφορίες μέσω τηλεμετρίας στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή. Μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εργασίας το σκάφος προσγειώθηκε στο σημείο που του είχε υποδείξει ο χειριστής.

του Σπύρου Κουταβα

Πηγή: https://www.vetonews.gr/editorial/item/

Για ολοκληρωμένη ενημέρωση πατήστε like στη σελίδα του MARS στο Facebook:  https://www.facebook.com/Mars-Smart-Farming-with-drones-543366352793815/

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα