Γενικά

Η «καταιγίδα της δεκαετίας» στην Αυστραλία: «Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα»

Η «καταιγίδα της δεκαετίας» πλήττει για δεύτερη ημέρα την δυτική Αυστραλία, όπου περίπου 50.000 κατοικίες είναι ακόμα χωρίς ρεύμα

Η «καταιγίδα της δεκαετίας» πλήττει για δεύτερη ημέρα την δυτική Αυστραλία, όπου περίπου 50.000 κατοικίες παραμένουν ακόμα χωρίς ρεύμα. Χθες προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάσαν 62.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σπάνιο φαινόμενο, καθώς τα υπολείμματα του πρώην τροπικού κυκλώνα Mangga προσέκρουσαν σε ένα ψυχρό ρεύμα, σηκώνοντας ανέμους ταχύτητας 100 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Μεγάλα τμήματα της περιοχής χτυπήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά τα νότια δέχτηκαν τις σφοδρότερες καταιγίδες την Δευτέρα, και είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλημμύρας. Οροφές ξηλώθηκαν από τον άνεμο και δέντρα ξεριζώθηκαν, με την πυροσβεστική να δέχεται 407 κλήσεις μέσα σε 24 ώρες.

Μείνετε μακριά από τα παράθυρα

Από τους κατοίκους στα νοτιοδυτικά ζητήθηκε να βγάλουν από τις πρίζες όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, να αποφύγουν να μιλήσουν στα σταθερά τους τηλέφωνα και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα, καθώς υπάρχει φόβος για πολλούς κεραυνούς. Στους οδηγούς μοτοσικλετών έγινε σύσταση να μην περνούν μέσα από νερολακκούβες αγνώστου ύψους.

Οι δυνατοί άνεμοι σήκωσαν σκόνη από τις περιοχές του Gascoyne και Central West, καλύπτοντας ολόκληρες πόλεις όπως το Geraldton, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, με την πολιτεία να καταγράφει το χειρότερο φθινόπωρο εδώ και χρόνια (σ.σ στο νότιο ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας).

Οι ισχυρότατοι άνεμοι καθιστούν αδύνατη την όποια ασφαλή επισκευή, και οι υπεύθυνοι του ηλεκτρικού δικτύου είναι αναγκασμένοι να περιμένουν να κοπάσει πρώτα η καταιγίδα. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από τα ξημερώματα και τα απαγορευτικά ίσως αρθούν το πρωί, για να γίνει καταμέτρηση και επισκευή των ζημιών.

Η δυτική Αυστραλία δεν είναι η μόνη πολιτεία που δέχεται το κύμα κακοκαιρίας. Ένα περίπλοκο βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε, το Σαββατοκύριακο, στα νότια της Θάλασσας της Τασμανίας, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες στα νερά γύρω από την Νέα Νότια Ουαλία.

Στις 10:45 π.μ η Αυστραλιανή Ακτοφυλακή ειδοποιήθηκε πως ένα φορτηγό πλοίο έχασε εμπορεύματα με ολόκληρα κοντέινερ να πέφτουν στην θάλασσα. Το APL England με σημαία Σιγκαπούρης έμεινε ακυβέρνητο για λίγα λεπτά λόγω βλάβης, αλλά αυτό ήταν αρκετό χρονικό διάστημα για να χαθεί πολύτιμο φορτίο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι άνεμοι σήκωσαν κύματα 10 μέτρων στην ακτογραμμή του Σίδνεϊ και παρά τις προειδοποιήσεις, κάποιοι ριψοκίνδυνοι σέρφερ τόλμησαν να γλιστρήσουν πάνω τους με τις σανίδες τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα