Γενικά

Η ταινία για τον Ιησού που δίχασε, θεωρήθηκε βλάσφημη και απαγορεύτηκε στην Ελλάδα

Η διασκευή του Νίκου Καζαντζάκη από τον Μάρτιν Σκορσέζε, της ταινίας για τον Ιησού, ο «Τελευταίος Πειρασμός», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω του αιρετικού του περιεχομένου.

Τον «ασκ΄΄ο του Αιόλου» είχε ανοίξει για τους φανατικούς Χριστιανούς η διασκευή του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη για τον Ιησού, ο «Τελευταίος Πειρασμός», από τον Μάρτιν Σκορτσέζε.

Η ταινία η οποία έφθασε στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβρη του 1988, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους θρησκόληπτους για το «αιρετικό» περιεχόμενό της.

Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει την απαγόρευσή της, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χριστιανοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από αίθουσες, προβαίνοντας ακόμη και σε βανδαλισμούς προκειμένου να εμποδίσει την προβολή της.

Τελικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε να σταματήσουν οι προβολές της ταινίας στους κινηματογράφους, μετά από ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί.

Ωστόσο η ταινία πρόλαβε να κόψει πάνω από 160.000 εισιτήρια, εκμεταλλευόμενη τη «διαφήμιση» που της έγινε.

Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, στις οποίες η ταινία επίσης απαγορεύτηκε, λογοκρίθηκε, δέχθηκε πυρά από υψηλόβαθμους θρησκευτικούς αξιωματούχους και πολεμήθηκε με κάθε τρόπο από χριστιανικές οργανώσεις.

Ο ίδιος ο Σκορσέζε δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ, στις 22 Οκτωβρίου του 1988, ένας κινηματογράφος του Παρισιού πυρπολήθηκε από φανατικούς κατά την προβολή της ταινίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άτομα και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Σήμερα, η ταινία εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη στις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη.

Τον Ιούλιο του 2004 η ταινία είχε προγραμματιστεί να προβληθεί για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, από το Star.

Ωστόσο δεν βγήκε ποτέ στον «αέρα».

Έκτοτε, δεν έχει προβληθεί ποτέ στη χώρα μας σε κάποιο κανάλι.

Στην κινηματογραφική διασκευή του «αιρετικού» μυθιστορήματος, η αντισυμβατική εκδοχή του Ιησού και η παραλλαγμένη, πιο «προσγειωμένη» σε σχέση με τις γραφές ιστορία του, μετατρέπεται σε μοχλό ολιστικής κατανόησης της έννοιας και της σημασίας της πίστης για τον άνθρωπο, δηλαδή του πώς αυτή εμπνέει, τονώνει τα ψυχικά αποθέματα και ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων.

Παράλληλα, μπορεί να ερμηνευθεί και ως διδακτικός μύθος με αλληγορικές εκφάνσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα