Γενικά

Καιρός: Έρχεται ο ρωσικός χειμώνας μέσα στον Φλεβάρη

Μια ψυχρή «κατεβασιά» θα φέρει χιόνια σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Δεν έχει τελειώσει ο χειμώνας όπως φαίνεται καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα μας απασχολήσει ξανά ο καιρός, με ένα πολύ σοβαρό κύμα ψύχους με χιόνια σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει το meteology.gr και με δεδομένη την πρώτη ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, αναμένεται να σχηματιστούν υψηλές πιέσεις στη Βορειοδυτική Ευρώπη και στον Βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου τη λεγόμενη «Πύλη του Ψύχους» από τη Ρωσία προς της Γηραιά Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των προγνωστικών δεδομένων, ο κύριος όγκος των ψυχρών φαινομένων από τη Ρωσία, θα διοχετευτεί προς τη δυτική Ευρώπη και τη κεντροδυτική Μεσόγειο.

Αυτό «μεταφράζεται» με το γεγονός ότι η Μεσόγειος, από ένα «καθεστώς» αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών, ενώ αρκετές περιοχές της, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τέλη του μήνα.

 

Στην Ελλάδα, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών. Η κάθοδος του ψύχους/αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα. Πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα, να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα. Αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου.

Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται «δυτικός» και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου. Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών Χειμώνων.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα