Η ευχή «Καλή Παναγιά» καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια τον Αύγουστο.
Έφτασε η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπου η εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο 15αύγουστος είναι η κορύφωση του καλοκαιριού και ανά την Ελλάδα οι εορτασμοί είναι λαμπροί, ιδιαίτερα στην Τήνο.
Τα τελευταία χρόνια, πλησιάζοντας η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, μία είναι η ευχή που ακούγεται παντού: «Καλή Παναγιά».
Όταν ξεκίνησε να ακούγεται, προκάλεσε απορία και γέλιο. Έκτοτε όμως, κάθε Αύγουστο, είναι η παραδοσιακή ευχή που θα ακούσει κανείς. Μια φράση, που μάλλον έχει διχάσει τον κόσμο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που τη χρησιμοποιούν, αλλά το ίδιο κι εκείνοι που τη… μισούν!
Στην εν λόγω ευχή αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και τοποτηρητής της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος την περασμένη Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου, σύμφωνα με το www.ekklisiaonline.gr όπου τελέστηκε ο Επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας.
Ο κ. Ιερόθεος είπε συγκεκριμένα:
«Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει Καλή Παναγιά. Τι θα πει «Καλή Παναγιά»; Λέμε καλό Χριστό; Eμείς λέμε Καλά Χριστούγεννα, είναι γεγονός, λέμε Καλό Πάσχα, είναι γεγονός!
Τι θα πει καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτα το Καλή Παναγιά, λέμε καλό Δεκαπενταύγουστο, καλή Εορτή της Παναγίας μας, έτσι ξέρουμε από παλιά.
Δεκαπενταύγουστος 2024 : Προσευχή προς την Παναγία μας για βοήθεια και προστασία
Λέμε ποτέ καλό Χριστό; Kαλό Άγιο; Άλλο τα πρόσωπα, άλλο τα γεγονότα! Το γεγονός εδώ δεν είναι η Παναγία μας, αλλά η κοίμησή της. Η φράση καλή Παναγιά δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά».