Γενικά

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας την 28η Οκτωβρίου – Ποια είναι η αλήθεια

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο συνωστισμού στις φετινές δοξολογίες της 2ης Οκτωβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ήδη βαρύ σε πολλές περιοχές της χώρας και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση θα είναι πολύ επιζήμια

Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν με ανακούφιση το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, με τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε δημοτικούς, περιφερειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους «να τιμήσουν τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας χωρίς να λάβουν μέρος στις επίσημες τελετές, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα για την αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τη βασική πηγή διασποράς του ιού».

Η κυβέρνηση, όπως σπεύδουν να υπενθυμίσουν κυβερνητικές πηγές, έχει προ πολλού ανακοινώσει ότι φέτος δεν θα γίνουν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις. Παράλληλα όμως, επισημαίνουν την ανάγκη να αποφευχθεί και ο συνωστισμός στις Δοξολογίες.

Για τον λόγο αυτό, και θέλοντας να δώσει πρώτη το παράδειγμα, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων και ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου.

Σενάριο για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι ισχύει

Με τις παραπάνω συμβολικές κινήσεις ευελπιστούν ότι θα αποθαρρυνθούν αρκετοί πολίτες από το να παραστούν στις δοξολογίες.

Παρ ότι, ωστόσο, η ανησυχία είναι διάχυτη, τα περασμένα εικοσιτετράωρα υπήρξε προβληματισμός από μερίδα επιστημόνων για την χρησιμότητα που ενδεχομένως θα είχε ένα πιο δραστικό μέτρο για τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως πχ, του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για κάποιες ώρες.

Τελικά, ωστόσο, ο προβληματισμός παρέμεινε σε επίπεδο σεναρίων, ενδεχομένως γιατί κρίθηκε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πλήρως αναντίστοιχο με το πνεύμα της ημέρας.

Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 22/10 ήταν 882 κρούσματα, στην Γαλλία την ίδια μέρα ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000, στην Πορτογαλία πάνω από 3.000. «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούν τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα» είπε.

Για την αύξηση κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. «Ας τηρούμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι για να μην πάμε σε σκληρότερα» τόνισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πέτσας, βάσει των προγνωστικών μοντέλων των ειδικών, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. «Με τα μέτρα που λάβαμε, όπως πάντα νωρίτερα και πιο αποφασιστικά από ό,τι άλλες χώρες, επιδιώκουμε να μην υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση, αλλά να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων περίπου στα σημερινά επίπεδα και ει δυνατόν να αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα».

Αν μείνουμε εδώ που είμαστε σήμερα από άποψη κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα αντέξει την αυξημένη πίεση που θα υπάρξει, σημείωσε.

Διευκρινίζοντας εξάλλου, τι περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης όταν γίνεται λόγος για «σκληρότερα μέτρα», ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες, δεν είναι επιλογή του».

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορωνοϊού στις χαμηλότερες ηλικίες κάτι στο οποίο στοχεύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις συναθροίσεις μετά ττις 00.30.

Αναφέρθηκε στο πώς θα γίνονται οι έλεγχοι και τόνισε πως θα έχουν παιδευτικό χαρακτήρα αλλά και κατασταλτικό για τους «λίγους πονηρούς». Σε περιπτωσεις οργανωμένων παραβιάσεων μέτρων – όπως στα καταστήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν μετά τις 12 το βράδυ, ή όταν δεν τηρούν τις αποστάσεις- θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα.

«Φυσικά θα υπάρχει συμβουλή για τους πολίτες που κυκλοφορούν έξω σήμερα πρώτη ημέρα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χρήση της μάσκας βοηθά τους ίδιους και τους άλλους, αλλά δεν θα εξαντλήσουμε εκεί την αυστηρότητα μας» είπε.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόθεση για απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών νωρίτερα από τις 00.30, αλλά ούτε και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα